Димитър Ковачевски
На снимката: Димитър Ковачевски

„Историята принадлежи на историците, но въпросите за идентичността се основават на хората и държавата. За правителството няма дилема – никой не трябва и никой няма да преговаря за идентичността на македонския народ и за исторически и научно потвърдената специфика и уникалност на македонския език“.Това изтъкна лидерът на СДСМ и кандидат премиер Димитър Ковачевски в речта си пред парламента, който днес и утре ще дискутира и гласува предложеното от него правителство.

„Преговорите с Република България ще продължат и ще се активизират, защото сме приятелска страна, която развива добросъседство и защото имаме изключителен стратегически интерес да започнем преговорите за членство в ЕС. Правителството също така ще продължи да поддържа и развива добросъседски и приятелски отношения с всички свои съседи, като непрекъснато инициира нови програми и проекти за свързване на гражданите чрез инициативи като Отворените Балкани”, увери лидерът.

По думите му в областта на инфраструктурата основен приоритет е изграждането на Коридор 8, който неоправдано закъснява с десетилетия.

„Връзката изток-запад с Албания и България е стратегически ангажимент и фокус на правителството до 2024 г. Продължаваме с изграждането на магистралата Кичево–Охрид и Скопие–Блаце. Предвижда се да започне цялостна модернизация на магистрала Тетово–Гостивар, както и на други четири магистрални участъка. Предвижда се текуща реконструкция и изграждане на местни пътища с дължина над 1000 км в 36 общини”, изтъкна кандидатът за премиер.

В речта си Димитър Ковачевски подчерта, че новото правителство има ясен и постижим план за справяне с икономическата и енергийната криза и преодоляване на негативните последици.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!