Проф. Асена Сербезова
На снимката: Проф. Асена Сербезова

Здравният министър Асен Сербезова увери, че сертификатите на база преболедуване няма да бъдат премахвани. Тя направи това в социалната мрежа „Facebook“.

“Уверявам ви, че към настоящия момент сертификатите на базата на преболедуване остават. Знам,че се спекулира с много теми в нашето общество и не може да се опровергава всичко, което е погрешно интерпретирано (че то време няма да стигне…), но темата за здравето е много чувствителна и затова искам да внеса това уточнение. Умолявам, пишещите и изказващите се да си дават сметка, как това, което прочетат хората, може да засили техните опасения и страхове, а това е най-ненужното в момента…”, написа тя.

В предишен свой пост министърът заявява, че зеленият сертификат не е пример за дискриминация. Тя обяснява, че дискриминацията към или спрямо даден индивид или група е третирането или възприемането му на принадлежност към определена социална група, категория, раса, етнос, религиозна принадлежност, сексуална ориентация, биологичен вид или нещо друго вместо спрямо неговите лични качества. Също така, за да е налице дискриминация, за съответното третиране следва да липсва обективно обосноваване.

„Без валиден зелен сертификат не можем да посещаваме ресторанти, но пред нас има точно три възможности, за да ги посещаваме по време на пандемия, опазвайки собственото здраве и това на другите и само една от тях е ваксинация. Това, че може да направим един от три избора в никакъв случай не ни поставя в условията на дискриминация“, пише Сербезова.

Тя припомня,че няма условие за ползване на обществен транспорт или основни видове услуги само при наличие на зелен сертификат.

Министърът обяснява още, че въвеждането на тази мярка, която някои хора определят като “зависимост” и “ангажимент“, е всъщност регламент и отговорност.

„Регламентите, за разлика от директивите, са законодателни документи на ЕС, които имат пряка сила, без да е необходимо да се транспонират в националното законодателство. А отговорността е към здравето на другите, отговорност към държавите, с които сме изправени пред един трансграничен проблем за общественото здраве, както и към тези граждани, които искат да продължат да пътуват и да водят социален живот, при сравнително по-високи нива на безопасност за здравето“.

Здравният министър е категорична, че премахването на мерките също трябва да е координирано.

Припомняме, че вчера бе съобщено, че Сербезова е коментирала пред журналисти в парламента, че се обсъжда възможност зеленият сертификат за наличие на антитела да отпадне.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук