Асена Сербезова
На снимката: проф. Асена Сербезова

„Очевидно държавната машина се организира, може би за да се дисциплинира гласа на фармацевтичното съсловие“ . Така председателят на Българския фармацевтичен съюз  проф. Асена Сербезова коментира пред БНР инициираните няколко проверки срещу нея и това, че беше дадена на съд за внасяне на тревога по време на извънредното положение.

„Аз съобщих пред БНР и БНТ за световноизвестни тенденции в лекарственото снабдяване и прокуратурата намери, че това са тревожни факти. Софийският районен съд върна обратно обвинението на прокуратурата тъй като мотивите на 23-и състав бяха, че не разбира в какво ме обвиняват.“

Припомням, че проф. Сербезова беше обект и на няколко проверки, включително и данъчни като физическо лице и като председател на Българския фармацевтичен съюз.

Лекарствената политика

Пред БНР проф. Сербезова коментира и лекарствената политика в последните години.

“ В други държави има правителствени проекти, в които фармацевтите със своите консултации намаляват с 20-30% разходите за лекарства. В ЕС българският пациент доплаща най-много за лекарства“, казва тя.

Проф. Сербезова предупреди, че бизнесът с лекарства през вендинг машини трябва да се подлага на строг контрол.

„И към момента, според действащото законодателството, единственото място, където могат да се отпускат лекарства, това са аптеките. В дрогериите могат да се отпускат лекарства по списък, т.нар. „отиси“ (лекарства без рецепта). Но дори и тези лекарствени продукти могат да станат вредни при злоупотреба. Затова държавата е предвидила консултация. Не говорим само за недостиг на лекарства и аптеки. Всеки пациент трябва да има достъп до фармацевт. Фармацевтичната консултация, изобщо фармацията и здравеопазването в това последно звено са превърнати в бизнес с лекарства. Да обаче лекарствата са особен вид стока. Те могат да помогнат, но и да навредят. Някой трябва да проследи тази употреба.“

Струпването на аптеки в големите градове е резултат от недобрата регулация на аптечната дейност, време е за по-дългосрочни стратегии, а не за решаване на парче, категорична е проф. Сербезова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!