Асена Сербезова
На снимката: проф. Асена Сербезова

Делото срещу председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова започва. Тя бе дадена на съд, защото внасяла тревога по време на извънредното положение у нас, обявено заради пандемията от коронавирус.

Прокуратурата предложи Асенова да бъде освободена от наказателна отговорност и само да бъде глобена заради чистото ѝ съдебно минало.

В началото на април, ден след нейно интервю по БНР, Стоименова беше обвинена от прокуратурата. В изказването си председателят на БФС предупреди за евентуален недостиг на лекарства заради масовото презапасяване, провокирано от пандемията от коронавирус.

Промените в Наказателния кодекс

Според прокуратурата с думите тя е всяла паника и тревога у гражданите.  Държавното обвинение приложи текста от Наказателния кодекс, специално приет заради извънредното положение, според който ще предвижда затвор до 2 години  за този, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога.

На Стоименова беше определена парична гаранция от 20 000 лева, която Софийският районен съд отмени с мотив, че е прекомерно тежка и заради общественото и семейното ѝ положение и липсата на опасност да извърши друго престъпление.

Прокуратурата се отказа

След разследване, продължило няколко месеца, Софийската районна прокуратура се отказа да търси наказателна отговорност на Стоименова, така че, ако бъде призната за виновна, най-много тя да бъде глобена.

Обвинението срещу шефката на Фармацевтичния съюз доведе до протести в аптеки в цялата страна. Бяха изпратени и няколко сигнала до европейските институции.

От Асоциацията на европейските журналисти пък нарекоха „мракобесие” повдигането на обвинение след изразена позиция в медиите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук