Седем законопроекта минаха на първо четене

От 15 до 20 години затвор грозят шофьорите, които убият човек и са дрогирани или с над 2 промила алкохол в кръвта. За каращите с по-малко промили остава сегашното положение. Освен затвора е предвидена и конфискация на превозното средство. Същото наказание грози и водачите, които убият човек, докато шофират с повече от 50 км/ч над ограничението. Това са част от промените в Наказателния кодекс, който депутатите приеха на първо четене.

Те гласуваха седем законопроекта за промени в Наказателния кодекс (НК). Два от тях са на Министерският съвет, останалите са предложени от депутати от различни парламентарни групи.

Целта на единия законопроект на правителството е намаляване на размера на глобите при обида и клевета, както и отмяна на по-тежко наказуемия състав, когато те са насочени към длъжностни лица. С другия законопроект се цели наказателно преследване на лицата, създаващи условия за онлайн пиратство – чрез изграждането и поддържането на сайтове за торент тракери, уебплатформи, чат групи в приложения за онлайн размяна на пиратско съдържание и други дейности.

Една част от приетите на първо четене изменения са свързани с „войната по пътищата“ и целят повишаване на наказанията и въвеждане на нови с цел превенция. Други засягат наказанията за трафик на мигранти. Сред одобрените законопроекти и има и такъв, който цели защита живота и здравето на животните чрез завишаване на наказанията на този тип престъпления с оглед на зачестяващите прояви на жестокост към животни.

Председателят на правната комисия Стою Стоев обяви, че не е привърженик НК да бъде „кърпен“, а би било по-добре да се изготви изцяло нов. Призова за работна група с всички заинтересовани институции, за да може да бъде постигнат общ консенсус как да бъде придвижена наказателната политика на страната в бъдеще.

Противоконституционно е отнемане на моторно превозно средство (МПС), когато не е собственост на извършителя, коментира Петър Кьосев от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП – ДБ).

Отнемането на частна собственост е неизкоренимо в идеологията на БСП, коментира председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. Между двете четения те ще направят предложения в посока да се коригират идеите на БСП. Вдигането на наказанията не е превенция, предупреди той.

Не е комунизъм, а професионализъм, контрира Корнелия Нинов („БСП за България“). Тя припомни предложения от съдии и следователи при скорост 50 км над разрешената да се отнема автомобил, конфискуване на кола – при шофиране с над 1.2 промила алкохол в кръвта. Тя предложи тридневен срок за предложения между двете четения.

Правосъдният министър Крум Зарков посочи, че в законопроекта на МС има въпроси, които засягат обидата и клеветата, и други – расизма и ксенофобията. Става дума за престъпление като отвличане, оскверняване на религиозен храм, това са тежки престъпления, за да калесвате, че искаме да се отнеме на някого думата, отговори той на думи на Костадин Костадинов от „Възраждане“.

Това тук в момента дава една необятна възможност за тълкувания на най-различни видове престъпления, които може да направи един прокурор, отговори Костадин Костадинов. Не бива да стигаме до масовата лудост, в която е „потопено“ американското общество, където има „положителна дискриминация“, смята той.

Георг Георгиев от ГЕРБ – СДС предложи между двете четения по-подробно да бъдат изброени престъпленията от омраза.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук