Джокович /Австралия

Продължаващото присъствие на Джокович в Австралия може да доведе до засилване на антиваксърските настроения в австралийското общество, което може да доведе до обществено недоволство, каквото бе наблюдавано и преди при протести, които сами по себе си са източник на разпространение на вируса. Това се казва в позицията на имиграционния министър на Австралия Алекс Хоук, който вчера реши да анулира визата на Новак Джокович за втори път.

Хоук представи по-детайлна мотивация за решението си.

„Г-н Джокович е личност със статут и влияние. Като се вземе предвид поведението на г-н Джокович след положителен тест за Covid-19 и неговите публично изявени позиции, както и статутът му на неваксиниран, считам, че продължаването на присъствието му в Австралия може да окуражи други хора да не зачитат насоките и политиките за общественото здраве в страна“, се казва в решението на Хоук.

Министърът допълва, че не е изключено анулирането на визата на Джокович да се отрази и на бъдещо желание на сърбина да влезе в страната за участие в турнири. Според закона Джокович може да получи забрана да влиза в Австралия за срок от три години.

От своя страна правният екип на Джокович контрира, че Хоук е приел „нелогичен, нерационален и необоснован“ подход към интереса на общественото здраве. “

Министърът не дава доказателства, за да подкрепи твърдението си, че присъствието на г-н Джокович в Австралия може да ‘засили антиваксърските настроения'“, заявяват адвокатите на световния номер 1.

Припомняме, че тази сутрин Джокович бе задържан от властите в страна. Той е настанен в хотел за бежанци. Федералният съд на Австралия ще разгледа жалбата му в 00:30 часа в неделя българско време.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук