Проф. Асена Сербезова
На снимката: Проф. Асена Сербезова

Периодът за изолация ще бъде съкратен от 14 на 10 дни и на карантината от 10 на 7 дни. В много държави за хора с бустер даже изобщо няма карантина. Скоро ще ви информираме за националната мярка, в рамките на деня ще бъде издадена заповедта. Това съобщи здравният министър проф. Асена Сербезова.

От своя страна държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира, че участниците в заседанието на КСНС вероятно ще влязат в новите по-съкратени срокове за карантина.

„В зависимост от това кой какъв имунен статус има – има ли бустер или не, ще бъде поставен под различен срок карантина“, каза той.

Сербезова и Кучнев, заедно с директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев днес участваха в среща с директорите на столичните лечебни заведения за болнична помощ, на която бе обсъдена готовността за справяне с нарастващото натоварване върху болниците, с оглед навлизането на страната ни в петата вълна на пандемията.

Дискутирани бяха обезпечеността с болнични легла, възможността за разкриване на допълнителни такива за лечение на пациенти с COVID-19, в т.ч. за интензивно и консервативно лечение. Акцент беше поставен и върху това, че медицинските грижи за всички пациенти, които не са заразени с коронавирусна инфекция, също трябва да бъдат гарантирани.

„Тази вълна няма да повтори това, което наблюдавахме при предишните вълни“, посочи здравният министър.

По време на срещата проф. Сербезова увери директорите на столичните болници, че държавата е осигурила всички необходими лекарствени продукти за лечението на пациентите с COVID-19.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук