протест

Днес на жълтите павета се сляха два протеста, исканията на които са различни. Едните – медиците от спешна помощ – искаха яснота за заплащането си. Другите се обявиха срещу „зелените“ сертификати.

Лекари и медицински сестри излязоха на протест пред здравното министерство. Протестът им се насочи към сградата на Министерския съвет, където беше блокирано и движението.

протест

Медиците протестират след заповед за увеличение на техните заплати, но по думите им, това не се е случило.

Част от протестиращите пред Министерския съвет пресрещнаха служебния министър на образованието проф. Николай Денков, който излизаше от сградата на Министерския съвет. Освен, че са го освиркали, просветният министър е бил и нападнат от тях.

Инцидентът е станал в подлеза между Министерския съвет и президентството след заседанието на кабинета.

Денков е бил нападнат от протестиращ, който е държал знаме на партия „Възраждане“, която е и организатор на протеста срещу мерките, ваксините и зеления сертификат.

Твърди се, че Денков е бил ударен с пръчка на знаме, както и с юмрук. Полицията се е намесила и министърът е продължил към сградата на МОН.

протестиращи
На снимката: Протестиращи освиркват министърът на образованието Николай Денков.

В същото време се провеждаше и протест срещу „зелените“ сертификати и задължителната ваксинация.

В Триъгълника на властта стотици скандираха срещу въвеждането на новите задължителни изисквания срещу вируса.

протест

Протести срещу въвеждането на задължителен „зелен“ сертификат за достъп до обществени дейности на закрито се провеждат не само в София, а в цялата страна.

Десетки излязоха пред сградата на РЗИ във Велико Търново заради изискването за зелен сертификат. Недоволните смятат, че ваксинацията трябва да е доброволно действие, а не да се налага репресивно.

Някои от протестиращите заявиха, че не са антиваксъри, но не желаят нещо ново и неизпитано да им бъде налагано.

В Бургас опашка за желаещи да се ваксинират се изви от сутринта пред РЗИ. До обяд бяха имунизирани над 60 души, а от здравната инспекция в морския град са готови да открият още един пункт.

В същото време само на метри от желаещите да се ваксинират се събраха протестиращи срещу новите мерки.

Опашки за ваксинации се извиха пред РЗИ в Пловдив заради новите мерки, които ще влязат в сила от четвъртък. С тях хората се задължават да имат зелени сертификати, ако искат да посещават ресторанти, кина, заведения, мачове и магазини с площ над 300 кв. метра. И докато едни се ваксинираха, други протестираха пред РЗИ.

Причината – зеленият сертификат ограничавал правата им. По думите им това било „медицински фашизъм и геноцид“.

Хората са на мнение, че срокът от обявяването до влизането в сила на новите мерки е твърде кратък, за да могат дори хората, които пожелаят да си поставят ваксина, да го направят.

Протестът премина под звуците на гайда и песнини.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук