АМ Тракия катастрофа
Снимката е илюстративна

Протест на лекари, медицински сестри, шофьори на линейки и санитари от центровете за спешна медицинска помощ от цялата страна и COVID отделенията в болниците ще се състои днес от 12:00 ч., пред Министерството на здравеопазването. Това съобщиха организаторите от Синдикат „Здравеопазване“ към НС „Защита“.

Поводът за недоволството е свързан с издадена, според синдиката – неясна, Заповед за изплащане на допълнителни възнаграждения за работа в условията на пандемия, което водело до несправедливо и субективно разпределение на допълнителните възнаграждения и дори лишаване на работещи от тях.

Това създава масово недоволство и напрежение в отделните спешни центрове и COVID отделенията в болниците, посочват от синдиката.

Те тълкуват сигналите на Министерство на здравеопазването и отговора на техните въпроси с израза:

 „Пари нема, действайте!“

Ето и целият текст на недоволните:

След повече от месец размотаване и неизпълнение на обещанията, което провокира медиците отново да излязат на протест, и с наближаване на протеста, обявен за 20.10.2021г., здравното министерство отговори с писмо, в което няма отговор на исканията за увеличение на основните заплати, няма отговор за исканите промени в неработещите разпоредби за допълнителните възнаграждения за работа в условия на Ковид, от които мнозина остават лишени, няма отговор за увеличаване на стойността на клинични пътеки. С една дума – нямат никакво намерение да увеличават заплатите.

 А същевременно има множество сигнали за злоупотреби с изплащането на допълнителните възнаграждения за работа в условията на Ковид – неправомерно намаляване и неизплащане на полагащите се суми, лишаване от тези възнаграждения на имащите право на тях, по неясни причини. С което май ще трябва да се заеме и Прокуратурата. Защото не е ясно къде отиват тези средства – за избори ли?! Министъра толерира ли подобни случаи, знае ли защо не се изпълнява неговата Заповед или нещата се случват по техни устни разпореждания?

 Този „отговор“, който всъщност е липса на отговор, не задоволява съсловието. Явно не ги интересува и не отчитат непрекъснато нарастващата инфлация, непрекъснатото увеличение на цените на ток, горива, стоки и услуги от първа необходимост и са на път да докарат до тотален фалит болници, спешни центрове и въобще българското здравеопазване.

 Очевидно, това не е политика само на министерство на здравеопазването, а политика на служебния кабинет, който не е избран от българския народ, а е назначен по неясни критерии от Президента, който не спира да ги хвали за разрухата, до която доведоха Държавата.

 Тук е въпросът, дали българските граждани ще продължат да търпят потресаващата гавра, която си правят с тях управляващи, мислещи се за политици, или ще си отстояват правата и интересите?!

 Или както казва, може би единственият достоен за българския народ кандидат президент, участник във всеки един протест, от 1997г. до сега – г-н Йоло Денев – „Време е за революция!“. Не знаем какво е имал предвид кандидат президента като призовава към революция, защото този уплашен народ едва ли би направил поредната „октомврийска“ революция. Със заешки сърца революция не се прави. Но се надяваме, че сърцата на нашите членове са лъвски и не може да ни уплаши нито един съвременен диктатор и ще  си отстояваме правата и интересите до край.

 Призоваваме всички да подкрепят протеста на 20.10.2021г., защото това не е протест само на медицинските работници и за техните права. Това е протест против вихрещата се спекула, която доведе до непрекъснато нарастващата инфлация. Против нарастващите спекулативно цени на ток, газ, стоки и услуги. Това е протест на тези, които искат повишаване на доходите сега и веднага!

 Това е протест на тези, които искат да бъдат достойни европейски граждани, а не да бъдат унижавани и ограбвани за сметка на мафиотски структури.

 Заявяваме, че искаме стабилни и достойни доходи и сигурност, а не да получаваме социални помощи. Да не зависим от политици, които не служат на българския народ, а на групировки, които ограбват народа.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук