„Да на милосърдието! Да на достойния труд! Да на достойното заплащане! Не на търговията със здраве!“ Това са част от исканията на специалистите по здравни грижи, излезли на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването в центъра на столицата.

Протестната демонстрация е организирана от Синдиката на българските медицински специалисти, а целта ѝ е вниманието на обществото да бъде насочено към редицата проблеми, съществуващи от години в този сектор, основният сред които е ниското заплащане.

„Днес подкрепете нас, за да има утре кой да се погрижи за вас“, гласи един от апелите на протестиращите, сред които има медицински сестри, рехабилитатори и други специалисти по здравни грижи.

Около 12 часа няколко от медицинските специалисти бяха поканени на среща при заместник-министъра по здравеопазването д-р Тома Томов. По-рано протестиращите подадоха исканията си в администрацията на министерството.

Сред тях са заплатите им да са не по-малко от две минимални, или 1300 лв.; с наредба да се определи къде и от колко сестри има нужда; промяна в наредбата за работното време и отпуските; справедливо заплащане на нощния труд – увеличение от 0,25 лв. на поне 3 лв. на час.

Припомняме, че медицински сестри от Бургас също излязоха на протест вчера пред Хирургическия корпус на УМБАЛ Бургас. Те настояха за по-високи заплати. По думите им, за да оцеляват са били принудени да работят на няколко места. Медицинските сестри настояха и за подписване на нов колективен трудов договор. Според тях високата смъртност в България се дължи на това, че в болниците няма кадри. Една сестра се грижи за 25-30 пациенти, а повечето от тях са в пенсионна възраст.

Според данни на НСИ на един лекар се пада по-малко от една сестра. Те искат спешни мерки, с които да бъдат привлечени новозавършващите специалисти по здравни грижи да останат да работят тук, а не в чужбина.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук