Министерството на околната среда и водите (МОСВ) процедура за разширение на газовото хранилище „Чирен“. Това включва оценка на въздействието върху околната среда, съобщи пресцентърът на министерството.

От страна на „Булгартрансгаз“ ЕАД са постъпили общо три инвестиционни предложения, които ще бъдат обединени. За обединената процедура екоминистърът Асен Личев е уведомил възложителя и кметовете на девет населени места в прилежащата територия на подземното газово хранилище. Възложителят е посочил, че разширението на капацитета на „Чирен“ е ключов фактор за сигурността на доставките за България и стимулиране на търговията с газ в целия регион.

На база извършени през годините изследвания е взето решение за поетапно разширение на хранилището, с което се цели увеличаване на дневната производителност до 10 млн. куб. м на ден (сега максимум 4.7 млн. куб. м на ден).

Ще се работи по три направления: проектиране и изграждане на нови надземни съоръжения; проектиране и изграждане на подземни съоръжения – десет нови високодебитни експлоатационни и три наблюдателни сондажа, ликвидация на някои от старите сондажи, както и нови връзки на експлоатационните сондажи с компресорната станция; проектиране и изграждане на газопровод, свързващ „Чирен“ със съществуваща газопреносна система в землището на с. Бутан, община Козлодуй.

Предстои да се проведе обединена процедура по ОВОС, като в конкретния случай това е текуща обща процедура по ОВОС с процедура по одобряване на актуализиран доклад за безопасност и процедура по издаване на комплексно разрешително.

От 2013 г. проектът за разширение на „Чирен“ е включен в списъка с проекти от общ интерес за Евросъюза, с което е признат като ключов за европейската енергийна инфраструктура.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!