Атентат в Дамаск
Снимка: Агенция SANA

Ден след отбелязването на рождения ден на пророка Мохамед най-малко 13 души загинаха при терористичен акт в Дамаск. Тази сутрин в центъра на сирийската столица бе взривен автобус, съобщи агенция SANA.

Заложените в него взривни устройства са задействани от терористи. В резултат на взрива са загинали най-малко 13 сирийски военнослужещи, а други трима са ранени.

По информация на службите за сигурност, в автобуса са били заложени три взривни устройства, като две от тях са избухнали, а третото е обезвредено от сапьори.

Ден по-рано имаше сблъсъци между палестинци и израелска полиция след митинг на разузнавачите пред портата на Дамаск в стария град на Йерусалим. Това бе в деня, na който отбелязват рождения ден на пророка Мохамед  (19 октомври).

сблъсъци в Дамаск
На снимката: Сблъсъци между палестинци и израелска полиция

Рождения ден на Мохамед или Ал Маулид Ел Набави се празнува от мюсюлманите всяка година на 12-ти Раби-ал-Авал, третият месец от ислямския календар.

Повечето сунитски и шиитски учени са съгласни 12-я Раби ал-Аввал да бъде призната дата. Въпреки това, малцинство от шиитски учени са съгласни относно 17-ия Раби ал-Аввал.

Дамаск, разузнавачи
На снимката: Палестинците присъстват на разузнавателен митинг пред портата на Дамаск

 

През 1588 г. османците го обявяват за официален празник, известен като Мевлид Кандил. В определени региони, като Египет, името Mawlid е обща фраза за честванията на рожден ден на различни исторически религиозни водачи, като суфийски светци.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук