Константин Марков

Прощаваме се с оловния войник на българския рок Константин Марков. На 71-годишна възраст след усложнения от Covid-19 легендарният музикант и композитор, основател и басист на група „Тангра“ пое по вечния си път. Вечни след него ще останат обаче песните му, които се пеят от няколко поколения, категоричен бе вчера музикалният журналист от „Дарик радио“ Ники Кънчев. Той призна, че скърби за приятел, за талантлив музикант, за надарен композитор и за разкошен човек, чиято загуба е незаменима.

Много, много сериозен удар понасяме.
Тази сутрин след усложнения от Ковид е починал Косьо Марков, един от създателите на…

Публикувахте от Niki Kunchev/ Ники Кънчев в Понеделник, 15 март 2021 г.

 

Поклонението

Приятелите и колегите от радио „Тангра“ днес написаха, че „музикантите не се изпращат с минута тишина, а с бурни аплодисменти. Ние никога няма да говорим за Константин Марков в минало време”. Междувременно по радиото, основано от Косьо Марков и Кирил Маричков през 1992 година, продължава седмицата с музиката на Косьо Марков. Поклонението ще бъде в ритуалната зала на Православен гробищен парк “Св. Архангел Михаил” в столичния квартал „Бояна” от 14:00 часа в петък. Близките на музиканта очакват всички негови приятели, съмишленици, колеги и познати да си вземат последно сбогом с големия музикант.

„Бъндараците“

Роденият е на 3 октомври 1949 г. в София Косьо Марков като ученик се увлича по рока. Страстен почитател е песните на „Бийтълс“. В края на 60-те години на миналия век Косьо става част от култовата за времето си група „Бъндараците“. После започва да свири в групите на легендата на български естрадни изпълнители Лили Иванова и покойният вече Емил Димитров.

Ражда се „Тангра“

През 1976 г. Косьо Марков основава легендарната група „Тангра“. През годините тя претърпява различни трансформации, а почти всяка песен става хит – „Бъди, какъвто си“, „До последен дъх“, „Жулиета“, „Оловният войник“, „Богатство“. Най-популярно сред тях е парчето „Нашият град“, което задължително се изпълнявана по няколко пъти на концертите по време на гастролите на групата из страната. „Тангра“ е сензация, която дори тоталитарното време не може да потуши. Тя е сивмол на порива на младите да живеят свободни, без ограничения и българската младеж полудява по музикантите. Техните песни се пеят от всички, без значение дали концертите са на селските мегдани или в концертните зали в големите областни градове.  Cрeд вoкaлиcтитe ѝ прeз гoдинитe ca Вили Кaвaлджиeв, Чoчo Влaдoвcки и Cтaниcлaв Cлaнeв-Cтeнли.

Първото рок радио „Тангра“ в България

Константин Марков и Кирил Маричков заедно създадоха след демократичните промени  радио „Тангра“. Първото рок радио в България започва да радва почитателите на този стил през 1992 г. и до днес е част от националните станции в страната.

„Рокът е философия, рокът е начин на мислене, рокът е верую и естетика и, разбира се, най накрая –  начин на живот“, каза Косьо Марков. Той е автор на сигналите на много от предаванията на Националното радио – „Графити по въздуха“, „Музикална суматоха“, „Рок лавина“ и др.

 

Първият хит на „Тангра“

Първият голям хит на групата е песента „Ако имаш време“. С тази песен тя печели „Младежкия конкурс за забавна песен“ през 1978 г. Парчето става хит и започва да се пее от младежите в цялата страна. Музикантите от грепата са канени на участия в цялата страна. Българската младеж ги превръща в нечувани за времето си кумири. България ги обича и пее заедно с тях на концертите им.

„Нашият град“ става саундтрак на „Оркестър без име“

На следващата година Тангра отново печелят конкурса, но с песента „Очакване“ с вокалист Вили Кавалджиев. Групата пробива с песните „Богатство“. Песента на „Тангра“ „Нашият град“ става саундтрак към филма „Оркестър без име“. През 1982 г. „Тангра“ издава дебютния си албум, озаглавен „Нашият град“.

Последните години част от „Легендите“

В последните години Константин Марков свиреше и във формацията „Легендите“ заедно с пирятели и съмишленици. Минути след вестта за кончината на Косьо Марков стотици хиляди съболезнования от музиканти и почитатели заляха страниците на „Фейсбук“  с песните на „Тангра“ в памет на талантливия музикант.

Ще го запомним с поне 5 хита

Трудно е да се назоват кои са най-запомнящите се големи хитове на Константин Марков и група „Тангра“, трудно е да се ограничи в класацията само в 5 песни, но ето някои от тях:

„Нашият град“ по музика на Борис Карадимчев е първият хит на групата. Песента е създадена през 1980 г. и още същата година става част от саундтрака на филма „Оркестър без име“. Две години по-късно песента дава и името на първия албум на групата.

Следващият голям хит на групата е песента „Богатство“. Групата участва с нея в конкурс на националното радио за студентска песен по повод 8 декември през 1981 година. Песента е замислена още през есента на тази година, но за първи път в изпълнена точно на 8 декември в Свищов.

В първия албум на групата – „Нашият град“, е включена и още една известна на поколения българи песен – „Любовта, без която не можем“.

През 1986 година излиза и вторият албум на групата – „Тангра II“. Сред най-известните песни в него са „Бъди какъвто си“ и „Оловният войник“.

Министърът на културата тъжи за музиканта

„Напусна ни оловният войник на българския рок и ню уейв – Константин Марков. Страхотен музикант и невероятен човек! Вярвам, че ще продължава да върви някъде там със своите песни, защото жаждата за живот в тях винаги ще побеждава. Дълбок поклон!“, изрази съболезнованията си министърът на културата Боил Банов.

Съпругата: Косьо даде много на България

Съпругата на музиканта Лора-Йош Марков публикува кратко съобщение в профила на музиканта във Фейсбук. Почернената вдовица написа: „Косьо даде много не само на нас, Косьо даде много и на България. Няколко поколения българи са израснали и възпитани с песните на Тангра в дух на свободолюбие и непримиримост. Косьо и безбройните му живи и вече починали приятели бяха част от този бунтарски дух, който съхрани страната и вдъхна оптимизъм за по-добър живот – преди и сега“.

Дълбок поклон! Няма забрава за храбрия войник!

„Няма забрава за Константин Марков, който и в изкуството, и в живота, бе такъв, какъвто е – храбър войник, сражаващ се на страната на българската музикална култура. Неговият дух бе силен и непобедим, затова и вярваме, че песните му ще продължават да отекват напред във времето. Дълбок поклон!“, пише в съболезнователната телеграма  на Министерство на културата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук