Борисов мигрантски натиск

Бойко Борисов иска ЕС да компенсира държавите с по-малко ваксини. Премиерът предложи: „ЕС на база човек от населението и с осигурените допълнителни дози да компенсира тези десетина държави, които разполагат с по-малко количества ваксини“. Новината съобщи самият министър-председател след видеоконферентна среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. В онлайн събеседването участваха също австрийският канцлер Себастиан Курц, премиерите на Словения – Янез Янша, на Хърватия – Андрей Пленкович, на Латвия – Артурс Кришянис Каринш и на Чехия – Андрей Бабиш.

Разговорът се състоя след вчерашната работна среща във Виена за справедливо разпределение на ваксините в ЕС.

Компенсационен механизъм

Премиерът Борисов настоя темата с компенсационния механизъм да бъде решена още преди заседанието на Европейския съвет. То е насрочено за другата седмица в Брюксел. „Надявам се всички държави членки да ни подкрепят, защото само по този начин можем да спазим европейския принцип за солидарност“, категоричен бе Борисов.

Борисов благодари на Лайен и Мишел

Министър-председателят изказа благодарност към председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и към председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Борисов отчете тяхния принос и свършената работа за преудоляването на проблемите с доставките на ваксини. По негови думи ЕС ще намери възможност за корекции чрез предложения от премиера компенсационен механизъм. Премиерът отчете още, че е видно, че Европа и светът се задъхват от недостиг на животоспасяващите инжекции.

Премиерът алармира: Плащаме коректно, но не получаваме договорените ваксини срещу COVID-19

„Ние не сме участвали в одобрението на ваксините, нито в преговорите по договорите. А в момента и договорите не се изпълняват, и се доставят по-малки количества ваксини независимо, че плащаме коректно“, акцентира премиерът. Министър-председателят припомни, че държавите членки инвестираха в разработването на ваксините срещу COVID-19 и си предплатиха поръчаните и одобрени дози далеч преди те да бъдат произведени.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук