ваксинираните

Ваксинираните в момента нямат специални права за влизане в България. Очевидно ще имат такива, когато започне летният сезон. Поне така обещаха премиерът и министърът на туризма, когато обявиха старта на сезона от 1 май. В момента обаче това не е така.

Всички пристигащи у нас са длъжни да предоставят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването. В противен случай автоматично им се налага 10-дневна карантина. Такава е заповедта на здравния министър, който действа и в момента.

Все пак имат шанс да се отърват от карантината ако в рамките на 24 часа след пристигане си направят PCR тест и той е отрицателен.

България въведе от 29 януари изискване за отрицателен тест за коронавирус като изискване за влизане в страната. Според заповедта на здравния министър мярката важи до 30 април.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в страната и членовете на техните семейства, които не представят документа, се поставят под 10-дневна карантина.

Изключение от изискването за отрицателен резултат от PCR-тест се допуска за водачите на автобуси, извършващи международен превоз, водачите на товарни автомобили, извършващи или приключващи международен превоз, екипажите на плавателни съдове и въздухоплавателни средства, пограничните работници и транзитно преминаващите през страната.

Темата с правата на ваксинираните е водеща в последните седмици, но до момента няма постигнато единно решение в Европейския съюз. Очаква се да бъдат въведени ваксинационни сертификати, но все още това не е направено. Затова в момента ваксинираните нямат специални права.

Днес се  Европейската комисия трябва да представи т.нар „ваксинационен паспорт“ и какви права ще дава на хората, които го притежават.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук