машинното гласуване

Въпросът „За” или „Против” машинното гласуване е актуален в България в последните години.

Кой обаче не желае то да бъде въведено, и какви са причините за това?

Управляващата коалиция ограничава до максимална степен машинното гласуване и отрича тотално електронното. При този вид гласувания манипулациите са почти невъзможни и това явно сериозно тревожи силните на деня.

Причината е, че с машинното гласуване ще отпаднат „мъртвите” гласове и списъците за манипулация на вота. Припомняме, че последните местни избори невалидните бюлетини бяха над 466 000 или 15 процента. В нормалните европейски държави недействителните гласове са 1 – 2 %. С 15%, на практика, почти всички балотажи можеха да бъдат решени в друга посока.

Според последните поправки на кодекса на следващите избори в страната трябваше да има само машинно гласуване, но е възможно този текст да бъде променен отново, след като от евроизборите се видя, че изборната администрация не е подготвена достатъчно. ЦИК обявиха, че машинното гласуване е скъпо и при отчитането се получават грешки. Това обаче е несериозно твърдение, тъй като последните местни избори бяха най-скъпите провеждани в България след 10 ноември. Същевременно резултатите са още по-лоши и плачевни – огромен брой недействителни бюлетини, хиляди драскани и преправяни протоколи, от които нищо не се разчита, стотици хиляди грешки.

Очевидно е, че партиите на статуквото, голяма част от които разчитат на по-ниска избирателна активност, на контролиран и купен вот, имат полза от това хората да са демотивирани, да не излизат да гласуват, по всякакъв начин да бъдат отказвани от изборния процес, за да се стигне до една ниска избирателна активност и съответно в нея тежестта на корпоративния и купения вот нараства значително, и често решава изборния резултат.

ДПС като опозиционна партия се обявиха в подкрепа на машинното гласуване, но отхвърлят електронното. Причината за това е, че голяма част от електората на партията е необразован, като много от гласуващите дори не знаят български език. Така при електронно гласуване много от тях няма да могат да упражнят правото си на глас.

В закона е записано, че следващите избори, когато и каквито да са те, се провеждат само машинно, освен в най-малките населени места, които са под 300 души. Което означава, че ако няма адекватни действия и не осигури необходимите машини за следващите избори, на практика целият демократичен процес ще е поставен под въпрос. Според експерти въвеждането и организирането на машинно гласуване на следващите избори ще струва на държавата 27 млн. лева, което не е толкова голяма сума като се има предвид, че последните местни избори бяха с 20 милиона по-скъпи от тези за европарламент.

Междувременно за втори пореден ден граждани, организирани от партия МИР, се събират пред Министерския съвет с искане за незабавното въвеждане на машинното гласуване. Протестът е обявен за безсрочен, а демонстрантите дават срок на правителството до сряда да обяви обществената поръчка за машини за всички избирателни секции.

„Ако до сряда управляващите не стартират процедурата за пълното въвеждане на машинното гласуване, протестиращите ще организират палатков лагер пред прозорците на Министерския съвет“, заяви лидерът на партия МИР Симеон Славчев и призова:

„Машината не прави невалидни бюлетини. А ние в България сме известни с това, че сме рекордьори по сбъркани протоколи. Тази машина не е свързана към интернет, тоест няма никакво съмнение, че някой хакер ще атакува по някакъв начин тази машина. Това е единственият начин в България да се проведат честни избори.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!