Опозиционни партии, обединени в коалицията „Съюз за Сърбия“, както и други партии, включително Движението за свободни граждани, които решиха да бойкотират изборите за парламент и местни власти, които ще се проведат на 19 и на 26 април, късно снощи приеха обща декларация за бойкот на вота.

В текста на документа е записано, че партиите поемат ангажимент „всеки опит за формиране на правителство въз основа на фалшиви избори да се счита за акт на сваляне на конституционния ред“.

„Ще считаме подобно правителство за нелегитимно и ще се борим срещу него с всякакъв вид съпротива, както и с гражданско неподчинение. Ще продължим борбата за свободни медии, както и за свободни и честни избори, с всички налични законови средства. Целта ни е демократична Сърбия“, се посочва в Декларацията.

В документа пише още, че „партиите ще се противопоставят на насилието, както и на всички прояви на екстремизъм, свързани с режима в страната“.

„Ние сме ангажирани със защитата на всички уязвими граждани, които са били уязвени от правителството, понеже са имали различно мнение или критика. На всеки гражданин ще бъде осигурена помощ и защита. Ще продължим разговорите с представители на ЕС и други държави и организации, които подкрепят демократичните ценности, свободата на медиите и свободните избори“, се казва още в Декларацията.

Партиите посочват, че са обещали пред своите граждани бойкот на изборите, и сега си изпълняват обещанието.

„Обещаваме на гражданите, че Сърбия ще получи свободни и честни избори и ние ще ги осигурим. Затова обявяваме бойкот“, заключава Декларацията.

На минитга в „Комбанк Арена“ лидерът на Партията на свободата и справедливостта Драган Джилас се обърна към събралите се с думите „Казват, че сръбската опозиция е решила да бойкотира. Не. Сръбската опозиция реши да се подчини на желанията на своя народ, каза Джилас.

На митинга присъстваха и лидерите на Народната партия Вук Йеремич, на Движението за свободни граждани Сергей Трифунович, лидерът на „Двери“ Бошко Обрадович, вицепрезидент на Демократическата партия, и др.

Декларацията за митинга беше прочетена от лидера на Движението за възраждане Янко Веселинович. Присъстващите единодушно гласуваха декларацията, като вдигнаха делегатските си карти с надпис „Бойкот“.

След митинга, който дава старт на бойкота на опозиционните партии, присъстващите се насочиха към протестна акция на площад „Никола Пашич“ чак до сградата на РТС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!