Радостин Чолаков

Радостин Чолаков е само на 16 години, но вече е най-младият българин, класиран в престижната класация на „Форбс 30 под 30“. Той се занимава с програмиране от 9-годишен и от тогава досега е натрупал значителен опит, както и няколко проекта зад гърба си, които са му донесли и важното място в класацията.

„Винаги ми е било любопитно как работят телефоните, компютрите, игрите, които играя и винаги съм се чудил дали може и аз да създам такива”, казва Радостин Чолаков пред Нова телевизия.

Така, малкото момче от родопското село Барутин започва да прави своите големи крачки в компютърните технологии. Успява да разработи платформата „Азбуки.ML“ за обработване на български език. Радостин започва проекта преди година заради липсата на софтуер, който работи с родния ни език.

„Първоначално идеята беше да я използвам за мои лични цели. След това развих проекта си, за да може да бъде използван от образователните институции”, допълни младежът.

Радостин разказва, че онлайн има много софтуери за работа с езика, но те са предимно за английския. Тъй като той ги ползва, той си поставя за цел да разработи платформа, която да подобри поддръжката на българския език онлайн. Създаденият от Радостин софтуер е със широко приложение – може да бъде полезен както за обикновените онлайн потребители, така и за големите компании.

Макар и самият Радостин все още да е ученик той вече работи и по проект за разработване на интерактивни учебници с гласови синтезатори, които да бъдат полезни за неговите връстници.  Той си партнира и с други компании за създаване на софтуер в сферата на изкуствения интелект за предвиждане на индикатори от криптопазарите и блокчейн.

Мечтата на Раодстин е да продължава да се развива в сферата на изкуствения интелект и да разработва софтуерни компании за иновативни проекти. Пред Нова той заявява, че въпреки че всички в неговото училище го наричат родопския Бил Гейтс, той иска да прилича на себе си, а не да подражава, като така служи за пример не само за малкия си брат, а и за всички останали.

Радостин разказва, че програмирането винаги е било като магия за него и той иска да остави следа в технологичния свят, а ние можем да се надяваме, че тази следа ще започне от България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук