река, Емил Димитров, замърсяване

Във водите на реките Юговска и Чепеларска са регистрирани повишени нива на цианид. Стойностите са два пъти по-високи от нормата, обяви министърът на околната среда Емил Димитров.

Днес той се запозна на място със ситуацията, след като вчера беше подаден сигнал за замърсяване.

Министър Димитров и областният управител на Пловдив Дани Каназирева казаха, че е сезирана и прокуратурата за действията на фирма „Лъки Инвест“, от чието хвостохранилище е тръгнало замърсяването.

река, Емил Димитров, замърсяване

„Взети са всички мерки за да се спре разпространението на замърсяването”, каза министър Димитров.

Според него става въпрос за незаконно заустване и допълни, че подобни действия са недопустими.

„На фирмата вече е съставено наказателно постановление за предишното замърсяване“, уточни директорът на РИОСВ Екатерина Гаджева.

Максималната глоба е 10 000 лв. за скъсания преди десетина дни хвостопровод. Този път обаче, по думите й, не става въпрос за инцидент, а за умишлени действия.

„Няма опасност за питейната вода”, увери областният управител Дани Каназирева.

Тя заяви, че заради поредицата случаи напоследък в Пловдивско започва да се мисли, че поредицата от тези замърсявания са умишлени и целят дестабилизация.

По-късно днес се очакват и последните резултати от пробите.

Припомняме, че в края на януари беше подаден сигнал за мъртва риба в река Марица, в участъка край Пазарджик. Стана ясно, че местно дружество за преработка на пластмаса и боклук е виновно за замърсяването.

Изпускането на отровни вещества в речното корито от страна на предприятието за преработка на пластмасови отпадъци „Екоинвест“ не се случва за първи път. Те са били изпуснати в река Пишманка, която от своя страна се влива в р.Марица, което е довело до отравянето на рибата от последните дни, съобщиха тогава властите.

На пазарджишкото предприятие „Екоинвест“ беше наложена „тежка глоба”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук