Прогрес, МКС
Космическият съд "Прогрес" се скачи с МКС

Първият космически турист, пожелал да излезе в открития космос, ще може да прекара около 90-100 минути зад борда на МКС, казаха за РИА Новости в руското представителство на Space Adventures.

„Това ще бъде излизане за 90-100-минути, което съответства на приблизително една обиколка около Земята. Астронавтът не е професионалист и разликата между такова излизане и шест до седем часово (от гледна точка на подготовката му) е фундаментална“, заяви представителят на компанията.

Обиколка на Земята…буквално

По такъв начин през предложеното време туристът ще може да види Земята от всички страни, тъй като МКС извършва обиколка около планетата ни за около час и половина.

По-рано ракетно-космическата корпорация „Енергия“ (част от Роскосмос) обяви подписването на договор със Space Adventures за полета на двама туристи със „Союз“ до МКС през 2023 година. Предвижда се един от туристите да направи първото в историята излизане в открития космос заедно с руски астронавт. Както по-късно обясни президентът на Space Adventures Ерик Андерсън, все още няма договор с конкретен турист.

Както по-рано космонавтът Павел Виноградов предположи в интервю за РИА Новости, турист ще може да се възхищава на гледките на планетата, да си направи снимки и евентуално да проведе някои експерименти по време на излизането си. От своя страна космонавтът Генадий Падалка в интервю за агенцията предположи, че космическото пътуване е уникална възможност, която досега само Русия може да предложи, и това се прави, за да се запази пазарът на космическия туризъм за страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук