Колаж: АФП

Теории за конспирация, дезинформация, фалшиви новини за коронавируса SARS-CoV-2 и пандемията COVID-19 се превръщат в инструменти за информационна война пред очите ни. Още през февруари 2020 г. на конференцията по сигурността в Мюнхен генералният директор на СЗО Тедрос Адхан Гебрейесус заяви:

„Фалшивите новини се разпространяват по-бързо и по-лесно от вируса. И те са също толкова опасни.“

„Дойче веле“ събира някои примери за това /тук със съкращения/.

Руските фалшиви новини за коронавируса: целта е ЕС?

На 22 януари 2020 г. руската информационна агенция Sputnik News разпространява информация, че коронавирусът е уж създаден от хора и е вид оръжие на НАТО. Това беше първият фалшив текст за коронавирус от руски източници, регистриран в EUvsDisinfo.eu – платформа за разкриване на фалшификати. Този проект в рамките на Европейската служба за външни отношения, насочен към борба с фалшификатите, от 2015 г. следи руските кампании за дезинформация на 15 езика.

Според анализаторите на EUvsDisinfo фалшивата новина, че коронавирусът SARS-CoV-2 е създаден в американска биолаборатория, е разпространен сред другите от арабската служба Sputnik. Тя е известна с неизменната си критика към Съединените щати, което прави целевата й аудитория силно изложена на подобни конспиративни теории. Тогава тази фалшива новина беше разпространена от много арабски интернет ресурси. Тя се появи на фалшива уеб страница, за която се твърди, че е собственост на британската медийна компания Би Би Си.

Това не е единственият пример. Анализатори от EUvsDisinfo наблюдават постоянен поток от дезинформация от руски или прокремълски медии и отбелязват, че фалшивите новини следват същия модел: те казват, че вирусът е идея на Пентагона, насочена към защита на хегемонията на САЩ; световните елити се интересуват от разпространението му, а целта на пандемията е нов световен ред, основан на тиранията.

Един от документите за вътрешна употреба на ЕС, който е на разположение на „Ройтерс“, се отнася до широка кампания за дезинформация, проведена от Кремъл. Там се казва, че Русия, на фона на ситуацията с коронавируса, иска да засили паниката и да сее съмнение. Москва категорично отхвърля всички тези обвинения.

В същото време прокремълските медии разпространяват противоречиви теории. Според тях ту пандемията е лъжа, ту отново се появяват апокалиптичните сценарии за разпадането на цялата Шенгенска зона, разпадането на НАТО или колапс на балтийските страни. По време на криза, когато доверието и сътрудничеството са важни, машината за дезинформация на Кремъл се опитва да унищожи солидарността на европейците, казват анализаторите на EUvsDisinfo.

Фалшификатите от Китай. Към кого са насочени?

Фалшиви новини идват не само от руски източници. Към Държавния департамент на САЩ има Глобален център за взаимодействие (GEC), който освен руската дезинформация проследява невярна информация и пропаганда от китайски и ирански източници, както и от ислямски групи и движения. В края на март специалният пратеник на GEC Леа Габриели, бивш агент на ЦРУ, описа своеобразна „екосистема” по време на видеоконференция, в която неверни данни от китайски, ирански и руски източници се подсилват и укрепват взаимно.

Например, ако руска платформа разпространява фалшиви новини, тя често се използва от китайските медии. След това те се възпроизвеждат в Русия, предавайки същата новина като информация от китайски източници. Пример е туитът на китайски дипломат в средата на март. Чжао Лицзян написа в Tуитър, че коронавирусът уж съществува в САЩ от есента на 2019 г. и поиска информация за така наречения „нулев пациент“.

Друг пример: говорител на Министерството на външните работи на Китай публикува статия за коронавирус от Global Research. Този онлайн ресурс от Монреал нарича себе си аналитичен център, но по същество разпространява само теории за конспирация. В този случай беше казано, че уж американските участници в Световните военни игри, проведени в Ухан през октомври 2019 г., били носители на вирус, разпространил се в цял Китай.

Тази статия на Global Research се позовава на статия от китайския вестник Global Times, който се публикува на английски и е рупор на Комунистическата партия на Китай. Той се позовава на китайски учени. Но ако този вид информация се разпространява от западни източници – в случая Global Research – тогава мнозина я възприемат като достоверна.

Туитът на Чжао Лицзян беше разпространен от много китайски посолства по целия свят. В резултат това съобщение имаше 12 хиляди ретуита и 20 хиляди харесвания. Но след това, според GEC, китайската пропаганда промени целта си: сега е насочена към възхваляване на успехите на китайските власти в борбата с коронавируса. В Китай вече не твърдят, че САЩ са разпространение на вируса, но критикуват Вашингтон, че се опитва да заклейми КНР като мястото, откъдето коронавирусът започна да се разпространява.

Последствия от теориите на конспирацията в Иран

Разпространението на фалшиви новини и теории за конспирация често води до трагични последици. Например в Иран, където духовният лидер аятолах Али Хаменей в апел към нацията заяви, че COVID-19 е предполагаемо биологично оръжие на Съединените щати и категорично отхвърли американската помощ в борбата с вируса и неговите последици.

„Никой не ви вярва. Можете да докарате лекарство в нашата страна, което поддържа вируса и предотвратява неговото ликвидиране“, каза Хаменей

В същото време Иран е сред страните, които са най-засегнати от COVID-19. Според американския университет „Джон Хопкинс“ от 1 април в Иран има 47 593 заразени с коронавирусна инфекция, 3 366 души са починали от COVID-19. Страната, която е обект на американски санкции, няма необходимите лекарства и медицинско оборудване за лечение на пациенти и средства за предотвратяване на разпространението на коронавирус.

Неправителствената организация „Лекари без граници“ също се сблъска с тъжните последици от теориите на конспирацията в Иран. Тя трябваше да затвори и изведе болницата си за 50 пациенти от Исфахан, тъй като западните противници в Иран подозираха организацията на шпионаж.

Текст: „Дойче веле“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук