Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се обърна в писмо към Италия с думите, че европейските държави са готови да й помогнат да се справи с коронавируса, след като първоначално бяха съсредоточени върху „собствените си проблеми у дома“. Лидерът на ЕС обаче засега не се съгласява с искането на Рим съюзът да започне да използва съвместен дългов фонд, което би могло да позволи на държави като Италия да се справят с кризата по-евтино.

„Днес Европа се мобилизира заедно с Италия. За съжаление, това не винаги е било така – цитира Фон дер Лайен италианският вестник „Ла Република“ – Трябва да се признае, че в първите дни на кризата, пред необходимостта от общ европейски отговор, твърде много хора мислеха само за собствените си проблеми у дома“.

В писмото Фон дер Лийен започва с извинение, но завършва със списък на различните начини, по които ЕС вече помага на Италия да се справи с икономическите последици от триседмичното си блокиране.

Италия удължи затварянето на бизнеса и забраната за публични събирания до 13 април, за да ограничи инфекциите, които вече са отнели 13 155 живота.

Фон дер Лайен заяви, че ЕС „ще отпусне до 100 милиарда евро за най-тежко засегнатите страни, като се започне от Италия, за да компенсира намаляването на заплатите на работещите по-малко часове“.

Тя каза, че новоприетата инициатива предоставя „заеми, гарантирани от всички държави-членки, като по този начин демонстрира европейска солидарност“. Фон дер Лайен завърши с предложението „всяко евро, което все още е налично в годишния бюджет на ЕС, да се изразходва за справяне с кризата“.

Испания и Франция – двете следващи Италия страни с високо покачване на случаи на COVID-19 – подкрепиха искането на Италия за новия инструмент за общ дълг. Но по-пестеливи държави като Германия и Холандия са против идеята.

Общите дългови инструменти могат теоретично да намалят риска и разходите по заеми на задлъжнелите страни, като същевременно леко повишават разходите на държавите, които харчат в рамките на своите средства. Лидерите на ЕС не успяха да намерят общ отговор миналата седмица и дадоха на финансовите си министри срок до следващия четвъртък да изготвят нова стратегия.

„Ако сме съюз, сега е моментът да го докажем“, каза италианският премиер Джузепе Конте, цитиран от германския седмичник „Ди Цайт“.

Той заяви тази седмица, че Италия може да прибегне до аварийната военна каса на Европейския съюз – EMS, ако съпътстващите я строги правила за разходване бъдат отменени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!