Проф. Николай Габровски
Проф. Николай Габровски

Преди точно седмица президентът Румен Радев връчи на проф. Николай Габровски първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент. Професорът бе издигнат за кандидат за министър-председател от ГЕРБ-СДС – най-голямата парламентарна група в настоящия 48-ми Парламент. Днес професорът върна мандата заедно с имената на кандидатите на министри в негов кабинет. 

Ето кой влиза в проектокабинета „Габровски“:

Малина Крумова – вицепремиер по управление на европейските средства. През 2017 г. е назначена за служебен заместник министър-председател по еврофондовете в правителството на Огнян Герджиков. Заемала е и длъжността заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. През 2019 г. е назначена за председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Малина Крумова
Малина Крумова
Миглена Тачева
Миглена Тачева

Миглена Тачева – вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на правосъдието. Директор на Национален институт на правосъдието. Била е председател на Варненския районен съд. Министър на правосъдието в периода юли 2007 г. – юли 2009 г.

 

 

Меглена Плугчиева
Меглена Плугчиева

Меглена Плугчиева – вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите. Заместник министър-председател на Република България от 2008 г. до 2009 г., отговарящ за управлението и контрола на европейските фондове. От 2004 г. до 2008 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България във Федерална Република Германия. Била е и заместник-министър на земеделието и горите с ресори европейската интеграция и горското стопанство и програмите ФАР и САПАРД.

 

Маринела Петрова – министър на финансите. Понастоящем е председател на Управителния съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа (БРСЕ) – за първи път българин и за втори път жена, избрана от акционерите на тази позиция. Член е на Съвета на директорите на Европейската инвестиционна банка и на Европейския инвестиционен фонд.

Маринела Петрова
Маринела Петрова

Благородна Макева – министър на вътрешните работи. От 2015 до 2021 година е била председател на Постоянната комисия по права на човека и полицейска етика в МВР. Член на Националния съвет за подпомагане и компенсация на жертви на престъпления, от 2015 до м. август 2021. Член на Националния съвет за равнопоставеност на жените и мъжете – в периода 2016-2017, както и член на Комитета за наблюдение на националната многогодишна програма на Република България по Фонд „Вътрешна сигурност“ 2014-2020 г. до м. август 2021. Била е и директор на дирекция “Публичен регистър” при Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Благородна Макева
Благородна Макева

Ген. Атанас Запрянов – министър на отбраната. От юни 2006 г. до март 2010 г. е назначен за военен представител на Република България във Военния комитет на НАТО и Военния комитет на ЕС в Брюксел, Белгия. За времето на кадровата си военна служба е награждаван с различни ордени и медали, включително орден „За военна заслуга – I степен”. Бил е и заместник-министър на отбраната.

Атанас Запрянов
Атанас Запрянов

Драгомир Заков – министър на външните работи. Кариерен дипломат с над 20 години опит в дипломатическата служба на Република България. От март 2019 г. е посланик, постоянен представител на България в НАТО. На 1 март 2022 г. е избран от 47-то Народно събрание за министър на отбраната. След разпускането на 47-то Народно събрание е посланик за специални поръчения в МВнР.

Драгомир Заков
Драгомир Заков
Мартин Дановски
Мартин Дановски

Мартин Дановски – министър на икономиката и индустрията. Структурира и ръководи като председател Държавната агенция за научни изследвания и иновации от създаването й през март 2021 г. до вливането й в Министерството на иновациите и растежа през март 2022 година.

Добромир Симидчиев
Добромир Симидчиев

 

 

 

 

Добромир Симидчиев – министър на регионалното развитие и благоустройството. Заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството в периода 2011-2014 по времето на три правителства на България. Председател e на Съвета на Директорите на фонд ФЛАГ от 2012 до 2021 г.

Прошко Прошков
Прошко Прошков

Прошко Прошков – министър на транспорта и съобщенията. От 2011 година е общински съветник в Столичния общински съвет. Председател е на комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, член на комисиите по транспорт и пътна безопасност, и по икономика, собственост и дигитална трансформация.

 

 

 

Събина Събева
Събина Събева

Събина Събева – министър на труда и социалната политика. От 2004 до 2020 г. е изпълнителен директор на фондация ,,Международна социална служба – България”. Била е директор дирекции ,,Програми и международно сътрудничество” и ,,Държавна политика за закрила на детето” в ДАЗД. В периода 1989-2002 г. е асистент, старши и главен, в Катедрата по хигиена, екология и професионални болести на Медицински факултет, София.

 

Д-р Благомир Здравков – министър на здравеопазването. От 2015 г. се профилира изключително в областта на детското здравеопазване. Работил е съвместно с ВВС, БЧК и ЦСМП като ръководител на екип в мисии по наземен и въздушен транспорт на критично болни деца. Преподавател е в Катедрата по педиатрия на МУ – София, преди това е бил асистент и в Катедрата по анестезиология на Висшето училище. Активно участва в доброволните формирования на БЧК.

Благомир Здравков
Благомир Здравков

Проф. д-р Славчо Томов, д.м.н. – министър на образованието и науката. Притежава научна и образователна степен – доктор по медицина и доктор на науките. Има придобити специалности по “Акушерство и гинекология” и “Онкология”. Бил е декан на факултет “Здравни грижи” към МУ-Плевен и ректор на Медицински университет, гр. Плевен в продължение на два мандата. Към момента е директор на Научноизследователския институт и председател на Общото събрание на МУ-Плевен.

Проф. д-р Славчо Томов
Проф. д-р Славчо Томов

Ириней Константинов – министър на културата. Завършва актьорско майсторство в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ през 1972 година. Има над 150 роли в театъра, киното и телевизията. Участва в международни филмови продукции, режисьор е и на няколко постановки.

Ириней Константинов
Ириней Константинов
Васил Грудев
Васил Грудев

Васил Грудев – министър на земеделието, храните и горите. В периода август-ноември 2014 г. е министър на земеделието и храните в служебното правителство на Република България с министър-председател Георги Близнашки. Заемал е и длъжността заместник-министър на земеделието и храните. През 2019 г. става изпълнителен директор на Държавен фонд “Земеделие” за втори път.

 

 

Милена Стойчева
Милена Стойчева

Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа. Изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria), част от глобалната мрежа на Джуниър Ачийвмънт (JA Worldwide). Преподава иновации и предприемачество като гостуващ преподавател към Европейския Институт за иновации и технологии. Понастоящем е директор за иновации и трансформация към EIT Culture & Creativity. Член е на борда на Европейския форум на жените-основатели на компании и работи активно за утвърждаването на жените в бизнеса, науката и предприемачеството.

 

Красимир Симонски – министър на електронното управление. От 1991 г. до 2003 г. заема длъжността Директор компютри и комуникации на Американския университет в България (АУБ). В периода 2004-2007 г. ръководи проекта „Телецентрове“ на ПРООН. По проекта са изградени 120 телецентъра в цялата страна. От юни 2021 г. е председател на ДАЕУ и Национален координатор по киберсигурността до закриването на агенцията във връзка със създаването на Министерство на електронното управление.

Красимир Симонски
Красимир Симонски

Николай Павлов – министър на енергетиката. През 2015 г. става финансов директор на „Булгаргаз“ ЕАД. От 2016 г. до началото на 2017 г. е изпълнителен директор на „Булгаргаз“ ЕАД. От януари 2017 г. до май 2017 г. е служебен министър на енергетиката в правителството на проф. Огнян Герджиков. От май 2017 г. до февруари 2022 г. е изпълнителен директор на „Булгаргаз“ ЕАД.

Николай Павлов
Николай Павлов

Д-р Мартин Захариев – министър на туризма. Бил е член на Съюза на издателите, Асоциацията на рекламните агенции и член на управителните съвети на Асоциацията на радио и телевизионните оператори – АБРО, Асоциацията на телевизионните продуценти – АТП. Избран е като народен представител в 42-то Народно събрание като гражданска квота, където е член на комисията по култура и медии, както и член на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения. През 2020 г. е избран за зам.-председател на Обществения съвет на БНТ. От 2016 г. е изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

Мартин Захариев
Мартин Захариев
Борил Кръстев
Борил Кръстев

 

Инж. Борил Кръстев – министър на младежта и спорта. От 2009 година работи в сферата на търговията и управлението на сграден фонд. Участва в подготовката на олипийската шампионка по бокс от Токио Стойка Кръстева.

 

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук