природен газ

Дванадесет държави от ЕС настояват за по-нисък таван на цените на газа. Това засилва опасенията, че блокът може да не успее да постигне споразумение по мярката преди извънредната среща на министрите на енергетиката тази седмица, показва документ, видян от „Politico“.

Посланиците се срещнаха в събота, за да обсъдят механизма за корекция на пазара, който според Брюксел ще ограничи прекомерното покачване на цените на газа.

Според първоначалния план на Европейската комисия ограничението щеше да се задейства, когато цените на европейския бенчмарк за търговия на едро с газ – холандския TTF – достигнат 275 евро за мегаватчас в продължение на две седмици, ако тези цени са с повече от 58 евро за мегаватчас по-високи от цените на втечнения природен газ на световния пазар.

Страните обаче остават силно разделени по отношение на плана, който според Европейската централна банка има потенциал да „застраши финансовата стабилност“ в еврозоната, пише изданието.

В последния компромисен вариант на Съвета, също видян от „Politico“ с дата 9 декември, се предлага намаляване на нивото на ограничението до 220 евро за MWh за пет дни и разлика от 35 евро за MWh с цените на втечнения природен газ на световния пазар.

Това обаче не беше достатъчно за Белгия, България, Гърция, Хърватия, Латвия, Италия, Литва, Малта, Полша, Румъния, Словения и Словакия.

Тези страни – достатъчно, за да формират

блокиращо малцинство,

поискаха горната граница да бъде намалена значително повече, до 160 евро за MWh.

Те също така искат мярката да се прилага за всички деривати, а не само за сделките за месец напред. Но това е нещо, което някои по-скептично настроени към ценовия таван страни – като Германия, Нидерландия, Австрия, Дания, Естония и Люксембург – заявиха, че е „червена линия“, каза един дипломат.

Посланиците се срещнат отново днес за да обсъдят допълнително мярката преди извънредното заседание на Съвета по енергетика във вторник.

Текстът е публикуван в Politico, негов автор е Виктор Джак. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални коментари – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук