Томислав Дончев
на снимката: вицепремиерът и бивш кмет на Габрово Томислав Дончев на Карнавала в Габрово преди няколко години

В събота около 18 часа на площада пред сградата на Общината в Габрово се събраха хиляди хора, които отново изразиха недоволството си. Протестът, както беше обявен, беше най-масовият досега.

На демонстрацията присъства и служителят на магазина, който беше пребит от трима роми миналата седмицата. Именно този случай стана повод за протестите. Той отново призова съгражданите си за спокойни и мирни демонстрации.

След кратки изказвания от импровизираната трибуна, габровци се отправиха на мирно шествие. Жандармерията обаче беше блокирала подстъпите към един квартал, където има няколко ромски къщи.

Габрово, протест

В знак на съпричастност, жандармерията свали каските и щитовете си, а протестиращите ги аплодираха.

Митингите в събота минаха без ескалиране на напрежението.

Градът е под засилено полицейско присъствие. На ключови места има бусове на жандармерията.

На символични КПП-та органите на реда проверяваха гражданите за лични документи и носене на оръжия. Задържани са 10 души с ножове и боксове.

Очакванията, че ще дойдат много граждани от други градове почти не се оправдаха.

Протестиращите за пореден път поискаха за оставката на кмета на града Таня Христова.

КОЙ ЯДОСА ГАБРОВЦИ?

Протестите в Габрово не стихват вече почти цяла седмица. Започналите като символ на солидарност с набития служител на магазин от представители на ромския етнос, днес митингите миришат повече на фашизъм. В социалните мрежи, където се организират демонстрациите, се появиха призиви да се „лее кръв” и да „извоюваме свободата си”. В знак на солидарност към Габрово, протест се организираше и в София. Организирани са групи от хора от други градове, които да присъстват на демонстрациите, а полицията все пак не очаква провокатори.

Твърдение, което само по себе си е смешно, с оглед на протестите от последните дни, при които провокаторите вървяха най-отпред с боксове, бухалки и качулки на главите.

Габрово, протест

В Габрово подобни гледки никога не е имало. Хората си вървяха спокойно по улиците и нощем, и денем. Вярно е, че нямаше и толкова много роми, които се появиха през последните години. И макар кметът на града Таня Христова да отрича организирано преселване на роми в Габрово, в града всички знаят, че това е така. Може би няма документи, които да го доказват, но хората в града са убедени, че няма как организирани автобуси с роми да пристигат в града без някой да им позволи. И тук идва въпросът за отговорността – коя институция не си свърши работата? Всички. И общината, и „Социални грижи”, и полицията. Всички те трябваше да проверят адресните регистрации на хората, всички те трябваше да гарантират спокойствието на целия град, всички те имаха отговорност да направят така, че законите в държавата да се спазват.

протест

Шефът на полицията вече подаде оставка, след като премиерът Бойко Борисов му я поиска. От Дубровник министър-председателят разкритикува ръководството на полицията в Габрово за допускането на подобен конфликт.

„За мен оставката или поемането на отговорност от този директор на полицията трябва да е факт веднага щом си дойде министърът. Защото месеци наред са допуснати в обществения ред да се движат такива групи, както ми докладват – да си пият бири на детски площадки, да се правят на интересни в града“, каза Борисов и подчерта, че ролята на полицията е това да не допуска подобни случаи на нарушаване на обществения ред.

„Полицията е за това – да е взела мерки. Ако, както чувам, големи групи са се разхождали и притесняват майките, децата, полицията къде е? Със стотици милиони дадохме повече за възнаграждения в МВР. Имаме кадри, имаме всичко”, каза Борисов.

Че полицията подцени ситуацията, е вярно. Но и никой като че ли не очакваше да има толкова агресия. Въпросният служител, който жестоко беше пребит в неделя и заради когото започнаха протестите, призова съгражданите си да се въздържат от агресия. Кметът Таня Христова, бившият кмет на Габрово и настоящ вицепремиер Томислав Дончев също, но те бяха освиркани от протестиращите. Дончев беше изпратен от правителството като посредник, но не успя да си изпълни ролята за всеобща изненада.

Габрово, напрежение

Изказвания, свързани с насилие, а и действията на протестиращите не липсват. Обикновените хора започнаха да се плашат повече от агресията и от мащабите, които може да придобие протестът. Все повече хора в социалните мрежи започнаха да призовават за търпение и мирно разрешаване на проблема. Парадоксално е, че габровци излязоха на протест „заради безчинствата на циганите”, а те поеха по този път, уж с други намерения.

А ситуацията в града все по-често се политизира. А няма как да не се запитаме защо сега? Недоволството „случайно” се появи в  момент, в който държавата се тресеше от корупционни скандали по високите етажи на властта. Съвпадна и с предизборната кампания, както всеки път. Докъде ще стигне всичко, предстои да разберем.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!