Русия ще предприеме реципрочни мерки срещу увеличеното американско военно присъствие в Черно море.

Това заяви руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко.

„Увеличената активност на НАТО в Черно море подкопава регионалната стабилност и Москва ще действа „съответно“, заяви руският заместник външен министър пред журналисти в събота.

В изказване в рамките на заседание на Съвета по външна и отбранителна политика, Александър Грушко каза, че Русия третира повишената активност на НАТО „недвусмислено отрицателно“.

„Ние, разбира се, ще предприемем всички необходими мерки за неутрализиране на заплахите, свързани с увеличената активност на НАТО в този регион,“ каза той. „Много внимателно наблюдаваме как се развиват плановете на Алианса за увеличаване на присъствието си в региона и ще реагираме съответно.“

По думите му, руското МВнР смята, че сигурността в Черно море трябва да се основава на сътрудничеството между крайбрежните държави.

„Всички необходими фактори за това са налице. Организацията за Черноморското икономическо сътрудничество във икономиката, а във военната сфера- Документ за мерки за изграждане на доверие в Черно море“, добави Грушко.

Заместник-министърът изрази надежда, че Групата на Черноморското военно-морско сътрудничество, известна още като BLACKSEAFOR, ще възобнови дейността си.

Програмата за военно сътрудничество включва шест крайбрежни държави: България, Грузия, Русия, Румъния, Турция и Украйна.

Дейността на групата приключи ефективно след кризата в Украйна през 2014 г. и Русия прекрати участието си, след като турските войски свалиха руски военен самолет през 2015 г.

След двудневни преговори, на 5 април, НАТО реши, че няма да бъдат разполагани нови военни сили в Черно море. Алиансът обаче излезе със специален пакет от мерки, които включват засилено наблюдение и присъствие на кораби. Първите дипломати за пореден път осъдиха и действията на Русия в Крим.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия да „уважава международното право“, за да „направи водите на Черно море по-сигурни“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!