Алкохол

Световният доклад за наркотиците и алкохола за 2021 г. (GDR2021) показва, че австралийците са най-пиещата нация в света.

В доклада се посочва, че австралийците се напиват по-често от гражданите на други страни – средно 27 пъти годишно. Това е почти два пъти повече от средната стойност за света – 15 пъти. Дания и Финландия също са в челната тройка по този показател. Във всички изследвани страни мъжете се напиват по-често от жените. Най-големи са разликите между италианците, белгийците и швейцарците.

Глобалното проучване на наркотиците (GDS) пита повече от 32 000 души от 22 държави каква е била тяхната консумация на наркотици и алкохол през изминалата година. Авторите отбелязват, че повечето участници обикновено са млади хора и резултатите не са представителни за по-широкото население.

Според проучването австралийците са консумирали алкохол средно две вечери седмично и са се напивали около веднъж на всеки две седмици. По показателя за честота на пиене на първо място са французите, които пият около три пъти седмично.

„Австралия е на първо място в света както по броя на случаите, в които хората съобщават, че са се напили, така и по търсенето на спешна медицинска помощ заради алкохол… И двата показателя предполагат, че хората пият на доста рискови нива“, каза тя.

Интересно е, че макар новозеландците да се напиват по-рядко от почти всяка друга страна в проучването, като се напиват около 10 пъти годишно, те пият по-често от австралийците – около три пъти седмично.

Датчаните и финландците се нареждат след австралийците по честота на напиване – по 23,8 пъти годишно. Американците са на трето място с 23 пъти през 2020 г., следвани от британците (22,5 пъти).

Честота на напиване – първите 10 държави
1 Австралия
2 Дания
3 Финландия
4 САЩ
5 ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
6 Канада
7 Ирландия
8 Франция
9 Швеция
10 Нидерландия

Ирландците, поляците и новозеландците са най-склонни да съжаляват за пиянството си – около 28%. В другия край на списъка са датчаните, австрийците и финландците. Сред най-често посочваните причини за разкаяние е твърде бързото изпиване на твърде много алкохол. В почти всички страни жените съжаляват за употребата на алкохол повече от мъжете, с изключение на полякините и италианките.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук