Павликени
Снимка: Фейсбук "За Павликени"

Заводът за каменна вата на „Петрургия“ в село Върбовака на Румен Гайтански – Вълка е получил разрешение за строеж от екоинспекцията (РИОСВ) във Велико Търново. Решението е прието с 9 гласа „за“, 2 „против“ и 6 въздържали се, като цялото заседание на експертния екологичен съвет продължи 8 часа.

За това съобщиха активисти от групата на протестиращите срещу инвестицията, като цитираха свои източници, участвали в заседание. От там заявиха, че ще обжалват решението пред Министерството на екологията. РИОСВ потвърди информацията пред кореспондента на БНР във Велико Търново.

Ключовият глас, който обърна резултата в полза на ИП на Петрургия беше този на Община Павликени, представлявана от зам.-кмета Вачева. Скоро ще имаме възможността да изразим недоволството си към общината по-категорично!“, съобщиха активистите във фейсбук групата „За Павликени“.

Днес те протестираха пред екоинспекцията. Това беше пореден протест, след като миналата седмица граждани протестираха пред сградата на общината в Павликени. Активистите тогава съобщиха, че се противопоставят на изграждането на огромната инсталация, която трябва да изгаря по 56 тона боклук за час.

Малко преди провелото се днес заседания заместник-кметът на Павликени – Анастасия Вачева съобщи в интервю за НОВА, че кметството подкрепя изграждането на съоръжението, но поставя условия за относно отпадъците, които ще бъдат изгаряни там.

На обратното мнение е общинският съвет – миналата седмица той гласува декларация против завода. Според кметството обаче това е станало под натиск.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук