Настимир Ананиев
на снимката: Настимир Ананиев

Отоплението на дърва да бъде включено като твърдо гориво в законопроекта за чистотата на атмосферния въздух. Това е едно от предложенията на Европейска партия „Волт”, което нейният председател Настимир Ананиев представи в специално интервю за ДЕБАТИ.бг.

По негови думи 80% от хората, които ползват за отопление твърдо гориво през зимата, се топлят на дърва. В същото време обаче дървата не са включени в законопроекта, който набелязва мерки за справяне със замърсяването на въздуха. Според Ананиев пръст в това има т. нар. „дървена мафия” у нас.

„Дърво, в което има висока влажност, при горене отделя едни от най-вредните фини прахови частици, които ние дишаме. Всъщност изпускаме една цяла група, говорим за 80%, която се изпуска от законопроекта. Това ни навява на мисълта, че има страх или лобистки интереси, свързани с т.нар. „дървена мафия”. Защото, ако в законопроекта бъде включена дървесината, всеки един човек, който предлага такива дърва за огрев, ще трябва да се регистрира, за да се знае откъде са взети дървата, по какъв начин. Въпросът е много наболял. Защо не е включена дървесината? Нека да отговори някой от Министерски съвет, тъй като законопроектът е предложен от правителството – защо тази огромна група от материали е изпусната?”

Сред предложенията на Ананиев е още забраняването на дизеловите автомобили в България след 2030 г. По негови думи редица европейски държави, включително и Албания са предприели подобни действия, а далечният срок на въвеждането на мярката би позволил пълноценно планиране от страна на гражданите и институциите по какъв начин да бъдат заменени дизеловите автомобили.

Ананиев е на мнение, че за борбата с горенето на твърди отпадъци, на което се дължи голяма част от замърсяването на атмосферния въздух, трябва да бъдат поставени множество датчици за измерване на фини прахови частици. От друга страна горенето на боклуци трябва да бъде криминализирано, а хората, които се отопляват на тях в общински жилища, трябва да бъдат с прекратени договори за наем.

Ананиев бе категоричен, че мерките трябва да се обмислят в дългосрочен план и да бъдат радикални.

Цялото интервю с Настимир Ананиев очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук