Иракското правителство започна да премахва бодливата тел и бетонните стени около Зелената зона на Багдад, като отчасти я отваря за жителите. Инициативата е част от първата годишнина от победата срещу екстремистки групировки и усилията  от страна на официалните власти да подобрят отношенията си с местното население, предава „Ройтерс“.

„Зелената зона“, известна още като „зона за международна сигурност“ в Багдад, е седалището на иракските правителствени агенции и дипломатическите мисии на различни държави. Тя се защитава съвместно от водените от САЩ международни коалиционни сили и иракските сили за сигурност. Зоната, разположена в централната част на Багдад, е затворена за обикновените жители, което сериозно засяга трафика и води до общественото недоволство.

След като сигурността в Ирак се подобри значително през изминалата година, правителството одобри премахването на бетонните бариери около Зелената зона, построени от американската армия през 2003.

„Този път е затворен от 2003 насам, сега искаме да го отворим отново, за да облекчим задръстванията по пътя, а сградите и парковете вътре ще бъдат отново отворени за обществеността“, заяви Хамед Ал-Лами, началник на щаба на силите в Багдад.

Някои държавни служители и дипломати обаче изразиха безпокойство относно сигурността си, след премахването на стените. В това отношение Ал-Лами подчерта, че обстановката в Багдад и в Ирак се подобрява, а сянката на екстремистките организации е изтрита и че отварянето на този път е премислено решение.

„Въпреки, че взривните стени са премахнати, разузнавателната и друга охранителна дейност не се прекъсва. Ще правим оценки съвместно със армията и ще установим механизми за реагиране при инциденти, за да гарантираме безопасността, преди зоната да бъде напълно отворена“, заяви Ал-Лами.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!