връзките

Иран обвини американския президент Джо Байдън, че с действията си застрашава мира в Близкия изток. Иранският външен министър Джавад Зариф заяви, че въздушните удари на Байдън срещу иракските милиции в Сирия през миналия месец са били „изключително опасни“. Изявлението идва в момента, когато Техеран продължава да притиска Белия дом за облекчаване на санкциите, съобщава „Нюзуик“.

Иран все още настоява Байдън да отмени всички санкции, наложени от президента Доналд Тръмп. Новият американски държавен глава се стреми да съживи Съвместния всеобхватен план за действие в ядрената област, от който неговият предшественик се оттегли през 2018 г.

Байдън иска Иран да намали ядрената си програма в съответствие с ограниченията на Съвместния всеобхватен план за дейвствие/JCPOA/ преди облекчаване на санкциите. Техеран обаче отказва всякакви нови преговори или отстъпки, докато санкциите не бъдат облекчени.

Междувременно подкрепяните от Иран иракски милиции продължават да въстават на местно ниво срещу американски и съюзнически интереси в Багдад. Техеран използва американската окупация, за да натрупа огромно влияние в Ирак.

Една такава атака срещу международното летище Ербил миналия месец, при която загина един цивилен и бяха ранени няколко американци – накара Байдън да предприеме въздушни удари срещу иракски бойци в Сирия, близо до границата с Ирак.

Иран очаква от Байдън отпадане на санкциите

Иранският външен министър Джавад Зариф заяви в интервю за персийския вестник „Мардом Салари“, че въздушните удари са грешка.

„Техният ход срещу териториалната цялост и суверенитет на Сирия беше изключително опасен и няма да доведе до резултати, но до разпространение на несигурността в региона“, заяви Зариф, според държавната агенция Fars.

Техеран вярва, че оттеглянето на Тръмп от JCPOA означава, че Байдън е длъжен да се върне в сделката. Без това, казват те, Байдън на практика продължава стратегията на Тръмп.

„Изглежда, че  Байдън все още продължава да провежда политика на максимален натиск чрез санкции и регионални грешки, въпреки че официално признава провала на политиката на  Тръмп „, каза Зариф.

 

Според Техеран Белият дом е изправен пред натиск от вътрешни опоненти на JCPOA. Към тях се прибавят и американски съюзници като Израел и Саудитска Арабия.

Шиитските милиции, подкрепяни от Иран в Ирак, все още редовно предприемат атаки срещу американски и съюзнически войски. Това предизвика искания в САЩ Байдън да заеме по-строга линия по отношение на Техеран, пише „Нюзуик“.

Иранските сили и техните съюзници също остават в конфликт с Израе. Особено в Сирия, където израелските въздушни удари редовно засягат ирански позиции и линии за снабдяване. Чрез тях Техеран въоръжава ливанското движение „Хизбула“.

Междувременно в Йемен подкрепяните от Иран бунтовници Хуси увеличават атаките срещу Саудитска Арабия. Те се изразяват в безпилотни и ракетни удари срещу енергийната инфраструктура и други значими цели, включително големите градове.

„Нюзуик“ припомня, че Зариф и други ирански лидери многократно отхвърлят всяко предоговаряне на JCPOA. Външният министър дори написа в Twitter , докато още не беше забранен в Иран, че „JCPOA не може да бъде предоговарян“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!