Ангелов затягане на мерките

Възможно е ново затягане на мерките срещу коронавируса у нас до дни. Причината е рязкото увеличение на новозаразените. На 7-дневна база заболеваемостта вече е над 300 на 100 000.

В осем области тя дори е над този праг. Новите мерки бяха обсъдени на извънредно заседание при здравния министър. На него са присъствали шефовете на РЗИ-та. До конкретно решение обаче не се е стигнало. Предстои Националният оперативен щаб да реши какви стъпки да предприеме в засегнатите области.

„Ситуацията е под контрол. Наш дълг е този контрол да продължи максимално дълго време“, заяви министър Ангелов след срещата.

Сред областите с над 300 на 100 000 заболеваемост са София, Бургас, Шумен, Кюстендил, Враца и Плевен.

На срещата са били предложени различни мерки. Сред тях носене на маски на открито и преминаване към изцяло електронно обучение. Обсъдено е и ограничаване на достъпа до молове и фитнеси, както и по-ранен вечерен час за заведенията. В момента той е 23 часа.

Предложенията ще се обсъждат в НОЩ и ще се решава дали да са локални или национални. Решението за затягане на мерките се очаква до дни. Вече в засегнатите области бяха спрени плановите приеми и операциите.

Според министъра унифициран подход в момента е невъзможен. Той успокои хората да не се притесняват.

„Хората да бъдат спокойни, да бъдат разумни, да се избягват масови мероприятия, срещи на открито и на закрито без дистанция, да се носят маски. Както ситуацията изглежда под контрол в настоящия момент, тя трябва да остане максимално дълго време такава и това зависи само от разума на хората“, каза министърът.

У нас мерките бяха разхлабени преди по-малко от 10 дни. Тогава отвориха и ресторанти, игрални зали и казина. Възстанови се  и работата на езиковите школи.

Ресторантите могат да работят на 50% от капацитета си с работно време от 6 до 23 часа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!