Премиерът на Великобритания Тереза Мей е отменила решаващото гласуване в парламента за сделката по Брекзит, съобщи Blooomberg, като се позова на свой източник в британското правителство. Причината е в предупреждение от нейната партия, че я очаква голямо поражение при гласуването.

Гласуването в Камарата на общините за одобряване условията по развода на Обединеното кралство с Европейския съюз трябваше да се проведе във вторник вечерта. Сега обаче то ще бъде пренасочено за друга дата, твърди източникът на агенцията. Повечето експерти обаче предвиждаха отхвърляне на плана на Мей и евентуално нейната оставка като премиер.

Днес Мей ще проведе разговор с министрите от кабинета си, на тема как да осигури положителен вот по сделката си с Брюксел.

ЕДНОСТРАННО ОТТЕГЛЯНЕ

Европейският съд реши: Великобритания може едностранно да се откаже от Брекзит без това решение да минава през гласуване между страните-членки.

Генералният адвокат на съда също представи миналата седмица мнение по въпроса, според което Великобритания може да спре процеса на Брекзит, без да търси одобрението на останалите държави членки на ЕС. Съдиите обикновено се вслушват в подобни мнения.

Великобритания, Брекзит

Британското правителство намира въпросите пред съда за нерелевантни; Мей непрекъснато повтаря, че втори референдум няма да има. Шотландският върховен съд обаче отправи запитването си към Люксембург и разглеждането му бе ускорено заради особените обстоятелства.

Решението на съда може да се счита за приятелски подадена ръка към Великобритания, която все по-често е раздирана от разнопосочни мнения за излизането си от ЕС. По този начин Общността отваря вратата за страната да се върне и да не причинява повече сътресения на икономиката си с излизането от Съюза.

Според някои източници договорът за излизане от Общността няма да бъде одобрен, което по всяка вероятност ще означава, че министър-председателят ще изгуби поста си, а страната ще бъде изправена пред предсрочни избори.

Великобритания, Брекзит

Според в. „Таймс“ висши министри са призовали Мей да отложи вота поради опасения, че тя е застрашена от толкова голямо поражение, че може да се стигне до падане на правителството й.

В случай че споразумението бъде отхвърлено, законът предвижда правителството в срок от 21 дни, т.е. до 1 януари, да представи пред парламента план как смята да действа по-нататък с процедурата по напускане на ЕС. Миналата седмица британските депутати приеха поправка, даваща им възможност да внесат промени в текста, който ще бъде предложен на парламента от правителството.

Великобритания, Брекзит
на снимката: Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей

Високопоставени дипломати в ЕС се надяват гласуването във вторник да се окаже с малка разлика, която да позволи на Мей да върне споразумението за втори вот. Тогава те могат да се опитат да й помогнат с „козметични“ промени в необвързващата политическа декларация, която съпътства основното споразумение. Но дори и в този случай юридически обвързващият документ, който е в сърцевината на дебатите във Великобритания, няма да подлежи на предоговаряне. А ако вотът с „не“ в парламента е с голямо мнозинство, Мей ще се окаже оставена да се справя сама.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!