На снимката: Мая Манолова

Мая Манолова внесе промени за ограничаване вноса на боклук. „С промените се намаляват сроковете за съхраняване на опасни и неопасни отпадъци от съответно 1 г. и 3 г. на шест месеца“. Това обясни председателят на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Манолова.

15 пъти повече внос на боклуци за 7 години

През последните 7 години вносът на отпадъци в България с цел съхранение и третиране се е увеличил 15 пъти. Навсякъде в страната се създава опасност от безсрочно струпване на отпадъци. Включително в близост до населените места, без ясна перспектива за тяхното унищожаване, посочва Манолова в мотивите към законопроекта.

Сметищата са в близост до жилища и водоеми

Площадки за съхранение в Плевен, Батак, Стара Загора, Бургас, Варна са разположени в близост до жилища или питейни водоизточници и не отговарят на основни правила за безопасното съхранение на боклука, допълва тя.

С промените в Закона за управление на отпадъците се поставят изисквания към централите и инсталациите за изгаряне на отпадъци. Те трябва да гарантират, че всички вредни газове и съединения от горенето ще бъдат унищожени.

Законопроектът въвежда съгласуване с кмета при заявление за разрешително или регистрация на дейност с отпадъци.

Иска мълчаливото съгласие да стане мълчалив отказ

Текстовете предвиждат режимът на мълчаливо съгласие за разрешение или регистрация на дейности с отпадъци да се замени с режим на мълчаливия отказ.

Манолова ограничава вноса на отпадъци до капацитета на наличните инсталации за изгаряне. Тя настоява да има спад на количествата отпадъци, които са образувани в България и предназначени за изгаряне.

Въвежда се и санкция между 5000 и 20 000 лв. за нарушения на собственици на имоти, на чиито терени се съхраняват отпадъци и в срок от два месеца от влизането в сила на закона не са ги отстранили.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук