Европейски парламент
Сградата на Европейския парламент

Днес българските представители, сред които вицепремиерът и външен министър на страната Екатерина Захариева и заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова, ще бъдат изслушани от Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права на Европейския парламент, оглавявана от депутата от Нидерландия София ин’т Велд.

Каква обаче е ролята на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права в Европейската комисия?

През септември 2019 г. Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент решава да поднови и разшири мандата на своята работна група, обхващайки и въпросите за върховенството на закона. Тогава тя бива преименувана на Група за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и мониторинг на основните права (DRFMG).

Новата група се уповава на работата, извършена в предишния парламентарен мандат във връзка с убийствата на малтийския блогър и журналист Дафне Каруана Гализиа и словашкия журналист Ян Кучиак и годеницата му, като комисията се наема да „наблюдава ситуацията по отношение на върховенството на закона и борбата с корупцията в рамките на ЕС и адресира конкретни ситуации, по-специално свързани с Малта и Словакия“.

Припомняме, че премиерът на Малта беше поканен да участва в заседание на тази подкомисия към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП във връзка с разследването на убийството на журналистката Дафне Галиция. В последствие в страната беше изпратена и специална мисия за установяване на фактите, която определи, че ситуацията в Малта е довела до големи и трайни заплахи за принципите на правовата държава, демокрацията и основните права. В резултат на това Европейския парламент прие резолюция, в която призова за оставката на премиера на страната Джоузеф Мускат и той се оттегли.

С оглед на своя мандат групата е фокусирана върху заплахите за демокрацията, върховенството на закона и основните права, както и върху борбата с корупцията в рамките на ЕС.

Целта на групата е да се препоръчат конкретни действия на Комитета на LIBE, като срещи със заинтересовани страни и изслушвания, както и да се правят предложения за резолюции и доклади. Мандатът на групата е до 31 декември 2021 г., като тогава ще бъде извършен средносрочен доклад на свършената работа.

В групата участват по двама представители от всяка една от парламентарните групи в ЕП, като членовете на комисията са 14 на брой. Държавите, чието представителство взима превес са Германия, Полша и Франция. Други държави, които имат представители в Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, са Швеция, Нидерландия, Гърция, Малта, Унгария и Словакия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!