Богдан Кирилов
Богдан Кирилов

Разгледахме казуса с хората, които не искат да си поставят втора доза от препарата на „Астра Зенека“ и взехме решение да бъде поставяна втора доза от РНК ваксина след 84-я ден.“, обяви пред Нова телевизия директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

„Официалната препоръка на ЕМА и на Изпълнителната агенция по лекарствата е да се следва кратката характеристика на ваксината на „Астра Зенека“. През следващите седмици предстои да бъдат оповестени изследвания, които да покажат какъв е ефектът от подобно смесване на ваксини“, добави още Кирилов.

Той каза, че производителите на ваксини провеждат и изпитвания дали ще е необходима и трета доза от ваксината, за по-голяма защита срещу COVID-19. „Най-рано в края на годината се очаква да бъде необходимо поставянето на подобна трета доза. Все още предстои да се изясни дали тя ще е многовалентна – тоест, да съдържа много разновидности на COVID-19 или да съдържа само най-актуалния към момента щам”, заяви Кирилов.

По отношение на ваксинирането на деца срещу COVID-19 той посочи, че „Пфайзер” вече е предоставил данни за клинични изследвания на ваксини при лица между 12 и 17-годишна възраст.

„В момента ЕМА извършва оценка на тези данни, като се очаква становището да бъде готово след средата на месец юни. Тогава ЕК ще може да направи промяна в кратката характеристика на медикамента, за да може той да бъде прилаган за тази възрастова група. „Модерна” също предстои да предостави подобни данни”, посочи той.

По думите му недоверието на голяма част от българите по отношение на ваксинацията е преодоляно с информационната кампания, която е проведена по отношение на имунизациите. Кирилов каза, че се наблюдава повишен интерес към ваксините, който постепенно нарасва, но трябва да продължи убеждаването на хората в ползата им.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!