Снимки: Община Козлодуй

Козлоду̀й е град разположен по поречието на река Дунав в област Враца, Северозападна България. Той е административен и стопански център на едноименната община Козлодуй. Получава статут на град през 1969 година.

Местоположение

Векове наред на този крайдунавски бряг са живели траки, славяни и българи, които създават свой бит и култура. Следи от тракийски поселищен цетър, съществувал през първото хилядолетие пр.н.е., са останали в надгробните могили. По-късно през тези места минава големият римски крайдунавски път. За това свидетелстват и останките от римските кастели Магура пиатра (или Регианум), Камиструм и Аугуста.

На 17 май 1876 г. на козлодуйския бряг от кораба „Радецки“ слиза четата на Христо Ботев. (стар стил). На 23 ноември 1877 г. 8-и кавалерийски полк с командир Александру Перец освобождава Козлодуй от османска власт. На 6 април 1970 г. е поставено началото на строежа на Първа атомна електроцентрала „Козлодуй“.

Забележителности в Козлодуй

Кораб-музей  „Радецки“

„Радецки“ е бивш австро-унгарски пътнически параход (1851 – 1914/1924) и негова съвременна реплика (1966), използвана за кораб-музей.

Параходът „Радецки“ е паметен за българската история, тъй като е използван от четата на Христо Ботев за преминаване от Румъния в България. Обявен е за паметник на културата, в списъка е на Стоте национални туристически обекта. На този параход и знаменития преход на Ботевата чета с него още същата 1876 година Иван Вазов посвещава популярните стихове, превърнали се впоследствие в патриотична песен.

Реставрираният параход функционира като музей на революционното движение, чиято експозиция е разположена в салон 1-ва класа на кораба. Той е единственият плаващ музей, който извършва кратки туристически екскурзии по река Дунав.

Ботев парк

Ботевият парк е създаден на мястото, където през май 1876г. Христо Ботев и неговата чета слизат от кораба „Радецки“ на родна земя. Има висок каменен обелиск, издигнат през 1936г, с надпис „Той не умира“. В парка има кътове за отдих и почивка и екопътека с указателни табели. Оттук тръгва 120-километровата алея по пътя на Ботевата чета до връх Околчица във Врачанския Балкан.

Промишленост

Атомната електроцентрала “Козлодуй” е първата атомна централа в България и в Югоизточна Европа. Началото на българската ядрена енергетика се поставя на 15 юли 1966 г. с подписването на спогодба за сътрудничество между България и тогавашния Съветски съюз за изграждането на атомна електроцентрала.

През 2003 г. след натиск от Европейския съюз (ЕС) е започната процедура за спиране на четирите реактора с мощност 440 MW, тъй като не отговарят на европейските стандарти за сигурност. През 2004 г. са затворени 1-ви и 2-ри блок на АЕЦ „Козлодуй“, а в началото на 2007 г. са затворени и 3-ти и 4-ти блок. Пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ все още работят.

Нов етап в развитието на атомната централа започва с успешната реализация на стратегическия за националната енергетика Проект за продължаване на срока на експлоатация на пети и шести блок. С изпълнението на проекта е обоснована възможността за дългосрочна работа на ядрените мощности – за пети блок до 2047 г., а за шести – до 2051 г.

Ежегодно се организират „Отворени врати“, на които гражданите могат да разгледат съоръженията отблизо. В залите на Информационния център пък целогодишно има възможност за запознаване с дейността на АЕЦ „Козлодуй” чрез макети на основни съоръжения на атомната централа и мултимедийна интерактивна система за технологичния процес при производство на електрическа енергия, със специален анимационен отдел за малките посетители

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!