Днес в парламента бе избран новият председател на антикорупционната комисия. Това е настоящият главен прокурор Сотир Цацаров. При гласували 198 народни представители, 165 бяха „за“, 30 „против“ и трима се въздържаха. Преди това парламентът гласува и кандидатурата на Симеон Найденов от ПП Воля. За него гласуваха 12 депутати, против бяха 42, 156 се въздържаха.

За разлика от предшественикът му Пламен Георгиев, който имаше повече от скромен юридически стаж и квалификация, то парламентът този път избра юрист от най-висока категория. Това е действащият главен прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича в края на януари. Освен главен прокурор, Цацаров е и дългогодишен председател на Пловдивския Окръжен Съд.

Припомняме, че Пламен Георгиев подаде оставка от председателския пост на комисията след скандала „Апартаментгейт“, който предизвика въпроси около законността на декларираните му доходи и придобитата тераса.

Двамата кандидати бяха изслушани от Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в открито заседание на 3 декември. Тогава те представиха концепциите си и отговаряха на въпроси от членовете на парламентарната комисия.

В концепцията на Цацаров не заляга промяна в броя на служителите, които в момента са 482. Той обаче смята, че трябва да опитимизира работата на служителите. По думите му само 7% от служителите в КПКОНПИ се занимават пряко с противодействие на корупцията. При всички случаи броят на служителите трябва да бъде увеличен.

Цацаров не смята, че трябва да се променят правомощията на организацията. По думите му не може да се търси или да се иска каквато и да е промяна в работата на комисията отвън без да се осъществи промяна вътре в самата структура на КПКОНПИ. Сотир Цацаров предлага да се създаде Консултативен съвет към КПКОНПИ с утвърдени юристи и учени, които да работят по законопроектите на изпълнителната власт.

Симеон Найденов предложи антикорупционната култура да залегне в програмата на училищата и университетите, а Сотир Цацаров отново каза, че КПКОНПИ не се нуждае от каквито и да е нови правомощия, а тези, които има сега да бъдат развити. Той настоява дирекция Антикорупцията да бъде подсилена за сметка на администрацията и да има изнесени работни места в страната.

Любопитно е да се отбележи, че Сотир Цацаров подава оставка още днес като главен прокурор. Това заяви самият той, след като бе избран от парламента за председател на КПКОНПИ. Това означава, че в момента, в който президентът подпише неговия указ, Иван Гешев заема веднага поста на главен прокурор.

ДЕБАТИТЕ В ПАРЛАМЕНТА

Дебати по същество не се проведоха в Народното събрание. След като кандидатурите бяха представени, започнаха разискванията.

Пръв на трибуната се качи депутатът от БСП Крум Зарков.

„Тук се мисли, разсъждава и действа политически, според група. Няма значение какво ще каже кандидатът на БСП, каква ще му е концепцията, как се реализира, тъй като групите ще подкрепят съответните кандидати според политическото решение, което са взели. Защо това не е правилно? България е република с парламентарно управление, в която, според Конституцията, действа разделение на властите. Тази комисия, начинът, по който функционира, я поставя в сферата на изпълнителната власт”, каза Зарков.

Според него решението парламентът да избира председател на КПКОНПИ е:

„Да се разтовари изпълнителната власт от тази отговорност. Ние предлагаме и ще продължим да настояваме, че има средно сечение между това изпълнителната власт да има отношение и това да не са тези, които ще бъдат проверявани, отговорни за избора на този, който ще ги проверява. Тази конституционна фигура е президентът. Според нашата Конституция, той може да назначава висши длъжностни лица.”

Зарков каза, че ПГ на БСП няма да подкрепи нито една от двете кандидатури.

От своя страна председателят на „Воля” Веселин Марешки заяви:

„Управляващото мнозинство не разполага със 121 народни представители. Това дава огромен шанс на т.нар. опозиция, която във ваше лице виждаме, че абдикира от важните въпроси в България да участва активно в този процес и между две достойни кандидатури да избере една от двете, без да казваме коя е по-добра.”

Георги Марков от ГЕРБ почти не коментира по същество кандидатурите на Цацаров и Найденов. Той обаче прехвърли дебата върху необходимостта от реформа в съдебната власт и остро нападна председателя на ВКС Лозан Панов.

„Ужасяващо е, че дойде време – 30 г. от демокрацията, да се докараме до тук – заседание на Висшия съдебен съвет да се предава по телевизията – настървени, мразещи се съдии и прокурори да говорят един срещу друг“, коментира Марков.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова всъщност взе участие в дебатите.

„За две години комисията доказа своята неефективност. Господин Цацаров сподели при изслушването, че ще се опита да я събуди. Вярваме, че ще положи всички професионални усилия, на които е способен. Но г-н Цацаров, тази комисия не е заспала, тя е мъртво родена. Тя е такава, защото няма разследващи функции. Няма правомощия по Наказателния кодекс, не се занимава с разследване на корупция. Така я създаде мнозинството. Тя се занимава с административни процедури за конфликт на интереси и отнемане на незаконно придобито имущество. И оттам нататък всичко отива в прокуратурата. „За противодействие на корупцията“ е само заглавие – в същността на работата й няма борба с корупцията”, каза Нинова.

Тя също изрази становището на социалистите председателят на КПКОНПИ да се назначава от президента.

„Многократно сте демонстрирали мандатно мислене. Темата „корупция“ не може да се мисли в мандати. Тя трябва да се мисли дългосрочно и визионерски. Сега президент е Румен Радев, подкрепен от БСП. Следващият мандат може да е друг човек. Ние предлагаме принципно решение на въпроса и то не е президентска република. А е реално функциониране на принципа на разделение на властите и на взаимен контрол между тях. Не е прецедент президентът да има представител в различни органи”.

От ДПС заявиха, че ще подкрепят кандидатурата на Сотир Цацаров.

„Г-н Цацаров е един брилянтен юрист, голям интелект, ерудит. На базата на знанията, уменията и опита, който е придобил през всички тези 27 години, заемайки различни служби, и един изключително успешен мандат като главен прокурор на страната, считаме, че би бил най-полезен за председател на КПКОНПИ”, каза Симеон Симеонов от ДПС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!