На снимкара: Кралица Елизабет Втора по време на тронното слово в Камарата на лордовете, 18 май 2016-та.

Британската кралица Елизабет II празнува 95-ия си рожден ден по време на траур заради кончината на съпруга си. Херцог Филип Единбургски почина на 9 април на 99-годишна възраст.

При тези обстоятелства и предвид ограниченията за борба с коронавируса, не се очаква рожденият ден на монарха да се състои тази година. Елизабет II ще отпразнува 95-ия си рожден ден, заобиколена от ограничен кръг от хора в замъка Уиндзор. Там тя отседна шест месеца след въвеждането на строги ограничения в Англия на фона на разпространението на коронавирус.

Последно кралицата празнува 73 години брак

Именно в този замък, разположен на около 40 км от Лондон в Бъркшир, монархът и принц Филип отпразнуваха 73-ата си годишнина от сватбата и Коледа в края на миналата година.

Погребението на принц Филип се състоя на територията на тази резиденция на 17 април. Във връзка със смъртта на херцога на Единбург, кралското семейство е в двуседмичен траур, който ще приключи на 23 април. Поради тази причина тази година няма да има оръдейни сарюти.

Без оръдейни салюти и празнични снимки

Рожденият ден на Елизабет II традиционно се празнува с 21 оръдейни салюти от оръдия от Първата световна война. Втора поредна година кралицата ще мине без тях: през 2020 г. артилерийски салюти нямаше поради ограничения поради пандемия. Поради траура е вероятно празничните снимки на монарха, които обикновено се публикуват на рождения ден на Нейно Величество, да не се появят и в социалните мрежи на Бъкингамския дворец.

Кралицата общува със „защитен пашкул“

В същото време, поради ограничения на фона на пандемията, кралицата няма да може да отпразнува празника в компанията на голям брой свои роднини. В момента обкръжението на Елизабет II се състои само от няколко десетки души. Те ограничават контактите с външния свят, включително с членове на собствените си семейства. Неофициално те се наричат „защитен пашкул“, създаден около кралицата.

Без парад на 21 април

При нормални обстоятелства рожденият ден на Елизабет II тази година нямаше да се различава много от предишните по своето съдържание. Като правило на 21 април кралицата се справя без специални тържества. Парадът и тържествата традиционно се провеждат на официалния й рожден ден, който се празнува през втората събота на юни. Но поради пандемията парадът в централен Лондон по този повод беше отменен за втора поредна година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук