кралица виктория
портрет на кралица Виктория /източник: historyextra.com/

Наистина ли една от най-темелните фигури в британската, а и в световната история – британската кралица Виктория – е била вманиачена по секса? Изглежда, че е така, твърди Ръсел Кейн, представящ в свое видео в Би Би Си един алтернативен поглед върху личността на кралицата.

Портрет на младата кралица /източник: vancouversun.com/

Родена е в двореца Кенсингтън през 1819 година, а баща й е починал, докато е била бебе. Виктория е имала самотно детство като бъдеща наследница на трона. През 1837 година, само на 18-годишна възраст, тя станала кралица след смъртта на чичо си, крал Уилям IV.

През 1840 година се омъжила за братовчед си – принц Алберт Сакскобургготски. Според Кейн кралицата се влюбила в Албърт и заради мъжеството му. Албърт умрял от тифоидна треска през 1861 година, но не и преди Виктория да роди цели 9 деца.

Кралица Виктория и принц Алберт /снимка: Гети/

Тя е била ужасна майка. Била отвратена от бебета и ги отблъсквала, като ги държала настрана от любимия си Албърт. Всичко, което я привличало, било да прекарва време с него. Ето какво писала за бебетата:

„Грозното бебе е много отвратително нещо. Дори най-хубавите изглеждат плашещо, когато са без дрехи, до около 4-месечна възраст, или накратко, докато имат това голямо тяло с малки крайници и това ужасно жабешко поведение“.

Това написано в едно от писмата на кралицата.

Тя не е искала дъщеря й Беатрис да се жени и когато принцесата се сгодила, Виктория охладняла дотолкова, че започнала да контактува с нея не чрез разговор, а с бележки по време на хранене.

Дневниците на кралицата разкриват, че тя „безсрамно“, според Кейн, обичала секса. Веднъж написала:

„Скъпият ми Алберт дойде днес от дъжда. Изглеждаше толкова красив в своите бели кашмирени бричове, под които не бе обул нищо…“

Кралица Виктория и принц Алберт /снимка: popsugar.co.uk/

Шокиращо ли е това? Всеки обича секса, но на нас ни изглежда изненадващо такова нещо да идва от стар, нацупен монарх, или пък защото идва от жена?

Има един слух за необузданата сексуалност на Виктория, и според него тя така харесвала мъжете, че никога не би допуснала да мине закон за лесбийството, защото не е вярвала, че то съществува.

Кралица Виктория /Уикипедия/

Има обаче и факти за кралица Виктория, които са твърди, неоспорими и нелицеприятни. Тя е била емблематичен владетел за Британската империя и под нейното управление:

– са умрели 1 000 000 души по време на Големия глад в Ирландия /1845 – 1849/;

– Африка е разцепена от европейците, съревноваващи се за нейните природни ресурси;

– имало е концентрационни лагери по време на Бурските войни /1880 – 1902/;

– мъже, жени и деца са измрели в индийските бунтове от 1857 година;

– 5 500 000 индийци са измрели в Големия глад от 1876-78 година.

Разбира се, има и обстоятелства, които могат да се приведат за оправдание на кралицата. Доколко е било възможно тя да е замесена в проблемите в колониите? Получавала е сводки веднъж на няколко седмици и  е била обкръжена от съветници, които са вършели реалните нещо по администрирането на империята. Нещо повече, веднъж тя е направила персонално дарение от 2 000 лири за гладуващите в Ирландия.

кралица виктория
Кралица Виктория /снимка: www.royal.uk/

Това предполага, че не е била удовлетворена от това, което става в империята й. Кралицата освен това е заклеймила жестокостите, които са се вършели  и от двете враждуващи страни по време на бунтовете в Индия и била твърдо убедена, че в Индия трябва да има свобода на вероизповеданието.

Виктория починала на 22 януари 1901, а на нейно име остава наречен цял период в британската история – Викторианската епоха.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук