Кралица Елизабет II

Дъбовият ковчег на кралица Елизабет II напусна Балморал, шотландското провинциално имение на монарха, и започна шестчасово пътуване по шосе до Единбург. От там ще започне последното й пътуване до Лондон, където ще се състои държавното ѝ погребение на 19 септември.

Дъбовият ковчег бе положен в катафалка, която ще пътува шест часа до двореца „Холирудхаус“ в Единбург.

Докато ковчегът на кралицата, увит в кралското знаме на Шотландия, пътува към Единбург, хиляди хора се редят по маршрута, по който ще пътува кралският кортеж, за да изпратят Елизабет Втора. Той ще премине през шотландската провинция и градовете Абърдийн и Дънди.

Венецът, поставен върху ковчега, отговаря изцяло на желанията на кралица Елизабет II. Той е съставен от цветя, събрани от замъка Балморал и е изработен от сладък грах и едни от любимите цветя на кралицата – далии, флокс, бял пирен и борова ела, съобщиха от Бъкингамския дворец.

Кралица Елизабет II

Какво се случва, когато ковчегът пристигне в Единбург?

Ковчегът на кралицата ще остане в Единбург до вторник вечерта, за да позволи на шотландските поданици да отдадат почитта си. Той трябва да пристигне в шотландската столица в късния следобед.

Първата му дестинация е дворецът Холирудхаус, където ще бъде посрещнат от почетна гвардия, съставена от кралския полк на Шотландия, който ще отдаде поздрав в предния двор. След това ковчегът ще бъде пренесен до Тронната зала на двореца.

Подобно на начинът, по който ковчегът беше поставен в балната зала в замъка Балморал, той ще бъде разположен в Тронната зала, за да позволи на персонала на домакинството да отдаде последна почит на покойния монарх.

Кралица Елизабет II

Във вторник ще продължи надолу по Кралската миля до катедралата Сейнт Джайлс за служба, на която ще присъстват кралят и кралицата-консорт, членове на кралското семейство, както и представители от „всички области на шотландското общество“.

След това ковчегът ще остане там 24 часа, за да позволи на шотландската общественост да го види, в традиция, известна като лежане на място.

Очаквайте подробности!

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук