На снимката: йорданският крал Абдула II

Йорданският крал Абдула II предупреди Израел за опасността от голям конфликт между двете страни, ако Израел анексира големи части от окупирания Западен бряг.

„Ако Израел наистина анексира Западния бряг през юли, това ще доведе до голям конфликт с Йордания“, каза Абдула II пред „Дер Шпигел“.

Израел заяви, че ще анексира земите на еврейски селища и долината на Йордан, което може да наруши мирния процес и да предотврати формирането на палестинска държава.

Абдула II, чиято страна е близък съюзник на Запада и една от само двете арабски държави, подписали мирен договор с Израел, заяви, че „лидерите, които са ангажирани с решение, основано на модела на една (вместо на две – бел. ред.) държава, не разбират какво означава това“.

„Какво ще се случи, ако Палестинската национална власт се провали? Ще има повече хаос и екстремизъм в региона“ – предупреди кралят.

Той отказа да уточни дали анексията ще застраши мирния договор между Йордания и Израел.

Абдула II добави, че не иска да заплашва, но че „се разглеждат всички варианти“ и че страната му се е съгласила с много страни в Европа и по света, че „законът на по-силните“ не трябва да се прилага в Близкия изток.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук