газ
Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева подписа договора.

Българската държавна газова компания „Булгаргаз“ и турската държавна енергийна компания „Боташ“ подписаха договор, чрез който ще получим достъп до турските терминали за втечнен газ. Споразумението се сключва за срок от 13 години, а 1,5 млрд. кубични метра газ ще бъде трансферирани.

Документът беше подписан от ръководствата на двете компании в присъствието на министъра на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

„Днес е исторически момент. С подписването на споразумението получаваме достъп до терминалите и газопреносната мрежа. Благодарение на него осигуряваме възможността да закупуваме газ от всички световни производители и да го разтоварваме където ни е най-удобно. През изминалата година имахме

сериозни проблеми с доставките

заради недостига на инфраструктура и претоварването на Ревитуса, но сега съвместно решаваме този проблем. Това споразумение е от европейско значение. Този договор е първата крачка към сътрудничество между двете страни. Той бе договорен буквално на Коледа и се подписва в първия работен ден на Нова година, така че е едно голямо начало. Това дава възможност за взаимноизгодно сътрудничество в областта на енергетиката и е само първата крачка към едно мащабно сътрудничество“, заяви министър Христов.

От своя страна турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез изрази надежда Новата година да е още по-добра за двустранните отношения на България и Турция.

„Въпросите, обсъдени в Истанбул между държавните глави на двете страни, за по-малко от месец се превърнаха в конкретни стъпки и това е повод за задоволство. Този протокол ще развие сътрудничеството между двете страни, той е важен за подсигуряване на доставките. Срокът на това споразумение е 13 години, а

1,5 млрд. кубични метра газ

ще бъде трансферирани. В Турция има 7 различни линии и терминали за LNG“, посочи той.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

2 КОМЕНТАРИ

  1. Доволството на началничката на Булгаргаз , известна с русофилията си ,буди съмнения.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук