На снимката: Красен Станчев

Отчитаме очевидно възстановяване на икономиката. Имаме ръст на БВП на годишна база с около 9%. Това означава, че септември месец спадът от миналата година ще бъде преодолян и парламентарната комисията би трябвало да изиска малко по-ясни разчети на макроикономическата рамка за следващите две години. Това коментира икономистът и основател на Института за пазарна икономика Красен Станчев специално за ДЕБАТИ.БГ.

Той акцентира върху една от най-актуалните теми в момента – актуализацията на бюджета.

В бюджета са спазени обещанията на предишното правителство за пенсионери, и за бизнеса, както и оформяне на разходите, които не са заложени в бюджета, като актуализация. Има резон в това, което се предлага, коментира той.

По думите това, което се предлага, е разумно, но все пак има нужда от известни корекции и прецизиране.

В актуализацията има относително постна макроикономическа аргументация. Не е ясно, че ако тези разходи са заложени по този начин, дали те няма да дадат много висока основа на разходите за следващата година. И дали онова, което ще завари следващата година, няма да бъде проблемно. Затова актуализацията би трябвало по закон да се опира на по-точна прогноза и корекции в три годишната прогноза за бюджета. Това е нещо, което не е свършено до момента и не виждам защо.

Икономистът подчерта, че някой от заложените разходи от предишните управляващи не са били наложителни. Даде пример с пенсионерите, които са най-привилегировани, защото са най-големите избиратели.

Това което беше направено с пенсионерите миналата година не беше най-наложителното, както и не беше най-наложителното вдигането на заплатите на хора, които няма да си ги загубят, например държавните служители. Увеличаването на пенсиите за 10 годишен период е 77% , докато приходите от заплати се увеличават в този период с около 50%, допълни Станчев

Има ли техническо време актуализацията да се приеме; ще проявят ли партиите егоизъм във връзка с реализацията му и ще се стигне ли до нестабилност – четете утре в цялото интервю на ДЕБАТИ.БГ. 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!