Андрей Чорбанов ваксинирани

„Настояваме за отмяна на всякакви дискриминационни ограничения, които разделят обществото на ваксинирани и неваксинирани, лишавайки последните от основни техни права“. Това заявиха от ръководството на „Има такъв народ“ по повод новата заповед на здравния министър.

Декларацията прочете Андрей Чорбанов, който бе директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН и е противник на ваксинирането. Самият той бе в болница след зараза с коронавируса. Преди време той защитаваше тезата, че хората, които са ваксинирани, не трябва да бъдат обект на ограничения.

Според заповедта се предвиждат облекчения за обществени обекти като ресторанти, спортни зали, културни институти, готови да работят само с персонал и клиенти, които имат зелен COVID сертификат, т.е. отговарят на едно от три условия – завършен курс на ваксинация, доказателство за прекаран COVID-19 или готовност на 72 часа да си правят PCR-тестове. При тези почти невъзможни за постигане условия, за тези обекти няма да важи ограничението да запълват само до 50% от капацитета си.

Кацаров: Не налагаме ограничения, а предлагаме стимули

Здравният министър Стойчо Кацаров даде извънреден брифинг за новите мерки, след като партиите започнаха да ги тълкуват по различен начин. Кацаров подчерта, че цяло лято ресторантите работят на 50% капацитет, а сега им се дава възможност да работят на 100%, ако отговарят на определени условия.

„Не налагаме ограничения, а предлагаме стимули. Никой не задължава никого в нищо, всеки може да продължи да работи, както е работил досега. Когато мерките са ограничителни, ще ги налагаме с отсрочка, за да се подготвят хората. Но когато са стимулиращи, ще ги прилагаме веднага, за да може хората да се възползват“, обясни министърът.

Въпреки това тази нова възможност бе подета като дискриминационна. Ресторантьори обявиха стачна готовност, а „Има такъв народ“ обвини министерството в дискриминиране на неваксинирани. Разпространяват се и нелепи слухове, че ще има принудителна ваксинация.

Тези облекчения обаче няма да се въвеждат автоматично. Който реши да работи на 100%, трябва първо да подаде уведомление до регионалната здравна инспекция, а тя ще поддържа списък на тези обекти, за да може да ги контролира. Едва ли обаче някой ще кандидатства за тях, тъй като вчера пред министъра на икономиката ресторантьорите обявиха, че не спазват сегашните ограничения.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук