ваксинацията ваксини виена, сертификатът, мерки, неваксинирани

След като в последните дни бяха анонсирани предстоящи нови ограничения заради ускоряването на новата вълна, здравният министър Стойчо Кацаров издаде заповед, с която още от утре разпорежда нови противоепидемични мерки. 

Облекчения са предвидени и за посетители на обществени обекти и мероприятия, които са ваксинирани или имат отрицателен тест, или пък доказателство за преболедуване на COVID-19. Засега очакваното затягане все още липсва в новите разпореждания.

Считано от утре, 20 август, ръководителите на всички администрации трябва да организират работния процес в съответната организация, като установят работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7.30 и 10 часа. Изискване към тях е и да разпоредят работа от разстояние на най-малко 50% от персонала, освен ако, в зависимост от характера на работа, това не е възможно.

По този начин значително ще бъде намален пътникопотокът в градския и междуградския транспорт в цялата страна, което улеснява както спазването на противоепидемичните мерки

Друга противоепидемична мярка е ограничаване до 50% използването на капацитета на определени обекти/мероприятия. Може да не се прилага, при условиe че 100% от персонала в съответния обект да е ваксиниран или преболедувал COVID-19, или да разполага с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта.

Идеята е да се допусне възможността за използване на 100% от капацитета на конкретни обекти, когато целия ангажиран персонал и всички участващи външни лица, притежават валидни цифрови COVID сертификати на ЕС за ваксинация, преболедуване и изследване или аналогични документи, посочва в мотивите си главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Припомняме, че подобни мерки вече се прилагат в половин Европа. Целта им е да се ускори ваксинацията преди настъпващата нова вълна. У нас малцината ваксинирани българи нямаха досега никакви привилегии.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук