Меркел и Путин

Германският канцлер Ангела Меркел поиска от руския президент Владимир Путин да освободи от затвора своя политически опонент Алексей Навални на годишнината от отравянето на опозиционния лидер. Това стана ясно след срещата между двамата лидери, която е последната за канцлера Ангела Меркел. Освен Навални, фокус на разговорите бяха превземането на Афганистан от талибаните, нарастващото напрежение в Украйна и ситацията в Близкия изток.

„Настоях руският президент да освободи Навални“, каза Меркел в Кремъл.

Меркел и Путин

Президентът на Руската федерация посочи, че с корупцията трябва да се борят хора, които самите безупречно спазват закона. В тази връзка той се спря на искането на Меркел за освобождаване на Алексей Навални.

„Що се отнася до подсъдимия, когото споменахте, той не е осъден за политическата си дейност, а за престъпление срещу чуждестранни партньори. Що се отнася до политическата дейност, никой не трябва да се крие зад политическата дейност за изпълнение на бизнес проекти, особено в нарушение на закона“, заяви Путин.

Като цяло, що се отнася до несистемната опозиция, Путин обърна внимание на факта, че на Запад не се вижда, че „тези хора са особено подкрепяни, когато са повишени в представителни органи на властта, включително в парламента“. Руският лидер контраатакува и посочи движението на „жълтите жилетки“ във Франция и движението Occupy Wall Street в САЩ като примери за такива представители на опозицията.

 „Що се отнася до решенията на съдебните органи на Руската федерация, бих ви помолил да се отнасяте с уважение към тези решения“, каза Путин.

Афганистан е ключов въпрос за Германия и Русия

По време на разговора Путин заяви, че развитието на Афганистан е с висок приоритет. Меркел акцентира върху усилията за осигуряване на безопасност на хората.

„Ние в Германия считаме за най-важно да евакуираме хората, които са работили повече от 20 години за нас. Тези граждани на Афганистан трябва да получат място за престой в Германия. Помолих и руската страна да каже на талибаните, че бихме искали да работим с тях. А тези, които са ни помагали през всичките тези години да могат да напуснат страната„, каза Меркел.

Путин от своя страна призова световната общност да предотврати „разпадането“ на Афганистан. И предупреди за „терористи“, влизащи в съседни страни, включително под прикритието на бежанци. Той също се обяви против налагането на „външни ценности“ на разкъсаната от конфликта страна.

Меркел и Путин

Меркел и Путин обсъдиха ситуацията в Близкия изток

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че Берлин ще се бори за териториалната цялост на Украйна. По този начин повтори критиките си към Москва.

Двамата лидери са обсъдили въпросите, свързани с ядрените преговори с Иран. Путин и Меркел се надяват, че след установяването на ново правителство в Иран, преговорите по Съвместния всеобхватен план за действие, известен като иранското ядрено споразумение, ще бъдат по-продуктивни и ще доведат до консенсус. Путин също така информира канцлера за неотдавнашния си разговор с новия ирански президент Ебрахим Раиси.

Сред другите въпроси, свързани с Близкия изток, които бяха на дневен ред по време на срещата, беше важността да се координират всички политически сили в Либия, за да се постигне мирно развитие в името на стабилността в страната.

Според Путин отношенията между Москва и Берлин са се променили радикално към по-добро. Тои изрази надежда, че след предстоящите парламентарни избори ще се запази тенденцията на подобряване на икономическите отношения между двете държави.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!