Кирил Петков ДКК

Кирил Петков е освободил Ясен Спасов от поста му на изпълнителен директор на ДКК и му е отнел достъпа до помешенията и активите на дружеството. Решението му ще влезе в сила след процедура в изпълнение на Закона за публичните предприятия и Правилника за прилагането му, съобщават от ДКК. 

От компанията специално отбелязват, че издадените от министъра протоколи за освобождаването на Спасов сами по себе си не изпълняват законовите разпоредби. Вероятно те ще бъдат обжалвани в съда. Освобождаването на Спасов може да бъде валидно след датата на вписването му в търговския регистър.

Министърът на икономиката, като принципал на ДКК ЕАД, няма законово право да назначава еднолично извън установената процедура управителните органи на ДКК и на дъщерните ѝ дружества. Според ДКК по същите причини министърът на икономиката не може да освободи и Борда на директорите на ВМЗ Сопот.

Днес обаче ДКК изненадващо реши да освободи четирима членове на управителния орган на ВМЗ Сопот за “тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения“. Открива се и процедура за четирима нови членове в Съвета на директорите на ВМЗ (един независим и трима предстаители на държавата).

ДКК обаче продължава да не е съгласна с намерението на Кирил Петков да извади ВМЗ Сопот и други дружества от холдинга.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!