Красен, фирмите
на снимката: икономистът Красен Станчев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг икономистът Красен Станчев коментира данните на НСИ, според които едва 4,7% от фирмите у нас през последните години преживяват над 5 години. Според икономиста няма особена промяна по този показател през последното десетилетие и няма причина за притеснение.

„Преди време, около 2010 г., бяха 7%, което е по-критично. Когато едни фирми фалират, това е много здравословно за икономиката, така че няма нещо притеснително.”

Според данните на НСИ През първата година от живота си над 80 на сто от дружествата оцеляват, при това предимно такива с над 10 и повече заети. Най-висок дял на оцеляващите дружества е от сектор „Транспорт“, а най-нисък в сектор „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия“.

фирмите

С отдалечаване от годината на раждане, се наблюдава тенденция на намаляване на броя на оцелелите предприятия съобщават от НСИ. Това показват и данните им. Делът на предприятията, които са успели да работят пет години след създаването им е едва 4,7 на сто.

фирмите

Почти половината от действително работещите предприятия у нас – 48.7%, не са наемали хора през периода от 2012 г. до 2016 г.

фирмите

На практика това означава, че 169 625 от компаниите не са си търсили работници през разглеждания период. На второ място в изследването са предприятията наели до четири човека, а най-нисък е делът на тези наели повече от десет души.

фирмите

Според Красен Станчев това се дължи на последиците от Световната икономическа криза.

„На наемането през тези години влияние оказва една рецесия, която наблюдавахме между ноември 2008 и април 2010 г. И тогава се чудите можете ли да продавате, не можете ли да продавате, дали ще имате доходи, трябват ли ви нови хора, или по-добре да ги замените с машини, роботи.  Това се нарича в икономиката предвидливост на договорите и на стопанските решения”, коментира за ДЕБАТИ.бг икономистът.

Новите предприятия за изследвания четири години е 12,2% от всички работещи компании у нас. Най-много от новите дружества са възникнали в сектор търговия, а най-малко в добивната промишленост.

фирмите

Интересна е и статистиката, че тенденцията да не се наемат нови хора важи и за новосъздадените фирми. Това според Красен Станчев е обичайна практика у нас – повечето фирми се регистрират като еднолични търговци и най-често са семеен бизнес, в който работят 1-2 души.

Цялото интервю с икономиста Красен Станчев очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!