Православната църква почита църковния празник Въздвижение на Светия кръст Господен. Народът нарича деня Кръстовден.

Това е един от 12-те най-големи празници за християните.

Според църковното предание Света Елена – майката на император Константин Велики, била ревностна християнка. Тя се отправила към Светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано бил затрупан от гонителите на християните.

Усилията й се увенчали с успех. Намерени са били пещерата на гроба, както и три кръста. Кой от трите е Христовият кръст се разбрало, когато чрез докосване с един от тях бил възкресен наскоро починал човек. Частица от този животворящ кръст Елена изпратила на сина си в Константинопол, а самият кръст бил положен в главната Йерусалимска църква.

В навечерието на Кръстовден хиляди поклонници се събраха в местността Кръстова гора в Родопите. Вярващите от цялата страна пренощуваха там с надежда за изцеление.

Тази година тя беше водена от пловдивския митрополит Николай. Вярва се, че когато човек спи на открито на Кръстова гора, Господ лекува в съня.

В народните поверия се казва, че срещу Кръстовден всички молитви ще бъдат чути, защото в нощта срещу Кръстовден Господ слиза на земята и изпълнява всяко искрено желание.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. На този ден най-възрастната жена в дома трябва да опече специален обреден хляб, наречен кръстова пита, украсен с голям кръст по средата.

Народният празник е свързан с края на летния и с началото на есенния селскостопански сезон. Хората дори вярвали, че празникът, който по стар стил се отбелязвал на 27 септември, поставя началото на есента и денят и нощта се изравняват.


Днес имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстина, Кристина, Кристиан, Кънчо.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!